Според психолозите за 21 дена се изгражда нов навик. Щастието не е навик. Но за 21 дена и най-големият песимист ще се научи да обръща внимание на малките усмивки, жестове и изненади, които животът ни поднася, за да бъдем по-щастливи.

Направете си експеримент - 21 дни подред, всяка вечер, записвайте или споделяйте в социалните мрежи какво е било онова нещо, което ви е направило щастливи в този ден. Може да записвате случилото се на листче и да го слагате в буркан. Обикновено в буркан затваряме камби или лютеница, но малко щастие под капачката няма да е никак излишно. А когато се почувствате нещастни, тъжни или самотни, просто бъркате и вадите едно листче. И лесно си вземате пак дозата хубаво, която заслужавате.

Снимка: istockphoto.com

Ден 1 
Да заспиш върху мъркащ котарак, детето да заспи до теб.

Ден 2
да увеличиш звука на телевизора на 78, така че и съседът отдолу да чуе, и да танцуваш лудо. Децата са добро оправдание да си пуснеш на свобода всички лудости, да подскачаш, да се кискаш и хич на не ти пука. Казват, че човек е това, което прави, когато никой не го гледа. танцувайте така, сякаш ви гони рояк пчели и никой не ви гледа. Действа много отпускащо. 

Ден 3
Да хапваш всякакви плодовете от изобилието през лятото - сочни, свежи. 

Ден 4
Възможността да имаш свободното време само за себе си. Да си го правиш каквото искаш - да го пилееш безцелно, да дъвчеш, да лежиш на пода, твърдейки, че правиш коремни преси и т.н

Ден 5
Да ядеш сладолед - лавандула, черен шоколад и ягоди с босилек. Простичко, без философстване.

Ден 6
Да имаш красиви пръсти на краката и да си ги мърдаш.

Ден 7
Обяд на тревата, под някое дърво, в центъра на града. Гурмето не е само в ресторантите. И ходене боса - по алеите, тревните площи, пешеходната пътека. Глътчици живот!

Ден 8
Да намериш четирилистна детелина. Не че ще ви затрупа късмет. Но намирането на четирилистна детелина е от онези неща, за които просто важи принципът "И на мен да ми се случи веднъж!" Щастие си е...

Ден 9
Ако цял ден не ти е било щастливо, не бързай да го отписваш. Изчакай залеза.
В небето почти всяка вечер има прекрасни розови отблясъци и много златно. 

Ден 10
Има и дни, в които не ти се иска да си ставаш от леглото. В такива дни е трудно да намериш нещо щастливо. Тогава осъзнаваш, че щастието е плаващо.

Ден 11
Да вдигнеш глава и да видиш красиви облаци в небето. Няма безоблачно щастие.

Ден 12
Да си свалиш сутиена, след дълъг ден в офиса.

Ден 13
Добрите лекари и персонал в болниците, с които понякога ти се налага да се срещаш. Тогава си благодарен, че има добри хора, има!!!

Ден 14
Щастие в жегата. Дори и в 40-градусовите температури има нещо хубаво. Може да си до 23 навън, по презрамки, да храниш патиците с бадеми, да стъпваш бос, надявайки се, че мекото, в което ти потъват палците, е трева, а не кучешко лайно. И за никъде да не бързаш. 

Ден 15
Едно малко нещастие може да е голямо щастие!

Ден 16
Детето ти да има апетит и да не се налага да прилагаш схемата "едно за мама, две за тате". 

Ден 17
Щастието е нормално нещо. Да си облечеш потник, да си сложиш крем за лице. Тя спиш, аз четеш книга. Нормални неща...

Снимка: illestswaaag.tumblr.com

Ден 18
Опитайте крафт бира. Толкова са яки! 

Ден 19
Щастието да видиш как едно камъче става пеперуда. В буквалния смисъл. Може да си нарисувате камъчета с акварелни бои. да им залепите магнит и да ги сложите на хладилника или да украсите около саксиите на терасата. 

Ден 20
Децата са щастие! Изнервят ни и ни ядосват. Но ни липсват в момента, в който не са в ежедневието ни повече от час.

Ден 21
21 дни и във всеки - щастие! Не че може. То е просто естествено. Щастие има в живота си всеки. Просто трябва някой или ние сами да минаваме от време на време, да подсещаме, да разбутваме листата и клоните. Че лесно го затрупват неща като караница с колега, градушка, недоспиване, ниска заплата, тъпканица в трамвая, бръчки под очите и детски бели. А то все си кръжи около нас и ни се навира в лицето ту в намерени на пътя стотинки, ту в детски мъдри думи, ту в целувка по рамото, докато месиш хляб, ту в подшушнато от чистачката в магазина "Тия кайсии не са много хубави, не ги купувай".