Колко тежка е тази чаша с вода?

Снимка: iStock

Обикновено свързваме чашата с въпроса дали я приемаме за наполовина пълна или наполовина празна. Това е един от сигурните методи да проверите дали срещу вас стои оптимист или песимист. Всъщност се оказва, че не това е най-важното. С много по-голямо значение в колко тежи чашата. И преди да предположите 200 г, 300 г., се замислете дали теглото не е относително, що се отнася до неговото чувстване.

Тегло няма никакво значение - важно е колко дълго държите чашата в ръка.

Това правило важи за всяка житейска ситуация, независимо дали искате да я промените, или да останете в нея; дали сте оптимист, или песимист. Ако държите чашата цял ден, ръката ми ще се измори и ще ви заболи. И колкото по-дълго я държате, толкова повече ще ви тежи.

Стресът и тревогите в живота са също като чашата. Ако ги обмисляте съвсем за кратко, няма да ви тежат. Колкото по-дълго ги мислите обаче и се фокусирате върху тяхното съществуване, толкова повече ще ви мъчат. Продължителното мислене и вторачване в проблемите ще ви накарат да ги виждате много по-големи, отколкото са в действителност. Ето защо е важно бързо да се отървете от проблемите и напрежението.

Променете не само мислене, но и времето за мислене.  

Колкото по-рано отхвърлете притесненията си, толкова по-леки и свободни ще се чувствате.
Не заспивайте с мисли за проблемите си. Не носете тревогите си с месеци и години. Намирайте решения за тях дори това да ви се струва трудно на пръв поглед. Оставете тревогите си, както бихте оставили чашата на масата. Болката в ръката ви изчезна, нали?