Хората, които владеят изкуството на манипулацията, в повечето случаи са едни от най-влиятелните и запомнящи се личност в целия свят. Те знаят точно какво да кажат, как да го кажат, на кого, кога и защо да го кажат. Голяма част от тях обаче обикновено не изпитват никакво състрадание към тегобите или отношение към чувствата и живота на околните. Според проучвания повечето от тях се оказват хора с психологически заболявания – те са хладнокръвни, предпазливи, жестоки, неотстъпчиви, безпардонни, подли и жадни за власт над хората.

За да се предпазите от манипулативното влияние на такъв човек, добре е да се запознаете с едни от най-използваните изрази, към които те най-често прибягват.

#1 „Не се гневи”

Манипулаторът обича да преиграва в отношението си към другите, дотолкова, че дори да ги изкарва извън релси, а след това да се проявява като света вода ненапита, изричайки изрази от типа на: „Не се гневи” и „Не се ядосвай”.  И всичко това ще го правя толкова умела,че самите вие наистина ще се почувствате виновни в случaя.

Не отстъпвайте и не се оставяйте да ви контролират емоциите. Вземете дълбоко въздух и се усмихнете.

#2 „Не драматизирай”

Всъщност именно този израз означава, че срещу вас стои човек, за когото драматизациите са основен подход за постигането на целите. Те се изживяват като вечните жертви, винаги са намусени, недоволни, сприхави и заядливи. Манипулаторите умишлено организират провокации и когато реагирате, те обвиняват вас. И всичко това го правят както за да ви наранят, така и за да извлекат лична полза от това.

Имайте едно наум, ако попаднете в подобна ситуация. Важното е да запазите присъствието на духа си, но да устоите на позицията си, придържайки се към спокойния тон.

#3 „Не бъди толкова чувствителен”

Манипулаторите обичат да демонстрират фалшива загриженост към чувствата на околните. Възползвайки се от тях, те успяват да се промушат през ореола на емоционалното им поле и да изкажат мнение или съвет по въпрос, от който си нямат ни най-малка представа. И всичко това го правят така умело и изкусно, така че да извлекат максимална изгода за самите себе си.

Внимавайте с кого споделяте чувствата и емоциите си. Често пъти човекът, който проявява интерес към емоционалното ви състояние, може да го прави от вътрешни и не особено чисти подбуди.

#4 „Не ставай луд”

Ако някой наистина прояви дързостта да ви нарече „луд”,  това означава, че си имате работа с емоционално неустойчив и завистлив манипулатор.  

Единствения начин да излезете от тази разрушителна динамика е да прекратите всякакви контакти с такъв човек. Никакви съобщения, позвънявания, мейли и приятелства в социалните мрежи, защото в противен случай, можете да бъдете уверени, че те ще направят всичко възможно и невъзможно, за да ви подлудят.

#5 „Не ме разбирай погрешно”

Често пъти, за да надделее с мнението си, манипулаторът използва изрази от типа на: „Не ме разбирай погрешно”. Истината е, че няма как нещата, които ви казва един манипулатор, да бъде изтълкувано по по-различен от изречения от него начин.

Не позволявайте на никого да ви тормози с желанията и нуждите си за лична изгода. Вие не дължите на този човек нищо. Дори и времето, което прекарвате с него в този настоящ момент.