За първи път в 103-годишната история на конкурса „Мис Франция“ победителката е с къса коса.

20-годишната Ева Жил беше избрана за най-красивата французойка за 2024-а. Оказва се, че тя е единствената красавица до момента, която печели конкурса и е с прическа тип пикси.

Потребители в социалните мрежи се възмутиха от победата на Жил, обвинявайки съдиите, че са избрали жена с къса подстрижка. В отговор 20-годишната красавица, която е родом от Нор-Пас-Де-Кале в Северна Франция, настоя, че всяка жена е различна.

"Свикнали сме да виждаме красиви миски с дълги коси, но аз избрах визия с къса коса", каза тя, цитирана от британския The Independent.

"Никой не бива да диктува кои сте вие. Всяка жена е различна, всички сме уникални."

По време на конкурса новата „Мис Франция“ носеше златна бална рокля с голи рамене. Тя беше и единствената претендентка тази година с подобна прическа.

Победата, както и външният й вид бяха защитени и от говорител на конкурса „Мис Вселена“, който направи специално изявление за списание „Пийпъл“:

Няма утвърдена формула според която да станеш „Мис Вселена“ или „Мис Франция“ и ние приемаме всеки външен вид, който се появява на нашата сцена. Ние отразяваме времето, а да бъдеш уверена и уникална личност е единственото нещо, което виждаме, притежават всички наши победителки", се казва в изявлението.

Говорителят на "Мис Вселена" също така посочи, че на тазгодишния конкурс е имало различни прически, като отбеляза, че последната победителка, Шейнис Паласиос, е с по-къса коса.

"Видяхме лични стилове и прически от всички видове - и това ни харесва! Къси, дълги, къдрави", допълва говорителят на световния конкурс за красота.

„Мис Франция“ беше избрана чрез комбинация от гласуване на публиката и жури от 7 жени. Въпреки че Жил се класира на трето място в гласуването на публиката, вотът на журито ѝ позволи да се класира първа.

В коментар за Euronews Жил добави: "Искам да бъда силна жена, искам да накарам хората да разберат, че независимо откъде започваш, независимо какъв път поемаш, можеш да постигнеш целите си. Искам да покажа на хората, че жените са различни, че всички сме красиви, че всички сме уникални. Аз не съм уникална заради косата си, аз съм уникална, защото съм Ева".

Тазгодишната надпревара за най-красивата французойка отбеляза втората година на конкурса "Мис Франция", в която има по-свободни ограничения, за да се даде възможност в него да участват повече и различни жени. Конкурсът вече няма възрастово ограничение и не забранява на жени, които са омъжени, имат деца или видими татуировки, да вземат участие.