Лято е и всеки иска да придобие красив тен. Затова е редно да използваме съобразена с кожата ни слънцезащита, нанесена по правилния начин и в точното време. Единствено така можем да си осигурим мечтания бронзов загар без да вредим на здравето си.

Защото изгарянията, от своя страна, се получават, когато използваме недостатъчен фактор и се излагаме прекалено дълго на силното слънце. Всички знаем, че UV лъчите са изключително опасни за кожата – увеличават риска от рак на кожата, предизвикват ранно стареене и могат да образуват пигментни петна. Каква е причината да си създаваме проблеми, чиито тежки последици се проявяват пост-фактум... Когато е вече твърде късно.

#В последно време наблюдаваме плашеща тенденция – така наречените „слънчеви татуировки”. Те се правят умишлено, когато на някоя част от тялото в определена форма се нанесе висок слънцезащитен фактор, а останалата е незащитена – за да може кожата да почернее или да изгори под определена графична форма. Тези „татуировки” са временни, но за сметка на това могат да предизвикат трайни щети върху кожата. Буквално.

#Фондацията за борба с рака на кожата вече алармира за опасната тенденция „слънчеви татуировки“. Тя съветва да избягваме слънчеви изгаряния на всяка цена. Те са не само болезнени, а и предизвикват ДНК увреждания на кожата, ускоряват ранното стареене и увеличават риска за развитие на рак на кожата след време.

Факт е, че кожата  има памет. И докато еднократно слънчево изгаряне няма да предизвика внезапно развитие на ракови образувания, то натрупаните щети предизвикват ранни бръчки, петна и неравномерна пигментация, които са изключително опасни.

#Знаете ли, че пет слънчеви изгаряния  увеличават риска от развитието на рак на кожата с цели 80%? Да, случва се, но когато това е умишлено и целенасочено е признак за лична безотговорност. Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и притежава изключителната способност да се регенерира, но за съжаление защитните му механизми са ограничени. Следователно, кожата има нужда от нашето внимание, също както останалите органи в тялото изискват грижи.

Иронично е, че тази модна тенденция е въведена от хора, които „искат” да имат здрава и красива кожа.

#Дермокозметичната компания BIODERMA съветва да избираме слънцезащитен продукт, който осигурява както външна защита срещу вредните UV лъчи, така и вътрешна защита на клетъчно ниво. Така се увеличават естествените защитни механизми на кожата. Тя ще бъде защитена не само от изгаряне, но и от преждевременно стареене. Правилният слънцезащитен продукт е този, който е адаптиран към специфичните нужди на вашия тип кожа.

И ако смятате, че трябва да избирате между висока UV защита и красив бронзов тен, грешите. BIODERMA ни предлага гамата Photoderm BRONZ , която защитава от вредните лъчи, предпазва ДНК на клетките и активира процеса на естествено образуване на тен при излагане на слънце.

Не бъдете безразсъдни в името на временна тенденция, защото кожата ви има памет и рано или късно ще ви се отплати за липсата на грижи.