Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Environmental Health Perspectives". Изследователите са дали на 100 лица различни продукти за лична хигиена, освободени от съдържанието на най-вредните химикали, използвани в козметичната индустрия, включително фталати, парабени, триклозан и оксибензон.

Известно е, че същите тези химикали оказват негативно влияние върху състоянието на ендокринната система на организма.Тъй като жените са основните потребители на много козмитични продукти, те са и най-застрашени от опасното влияние на тези химикали. Факт е, също така, че изплзването на козметични продукти с подобно съдържание от момичетата в тийнейджърска възраст, излага на риск тяхната репродуктивна способоност.

#Резултатите от изследването?

Само след 3-дневна употреба на въпросните продукти, лишени от химично съдържание, състава на урината на момичетата показала значителен спад в нивата на химикалите в тялото. Нивото на метил и пропил парабени, които обикновено се използват като консерванти в козметиката, спаднало на 44-45 на сто. Концентрацията на метаболити и фталати, използвани често в парфюмите, намаляла с 27 на сто. Други химикали, като триклозан и бензофенон-3, показали с 36 % по-ниско съдържание. И всичко това, забележете още веднъж – само за три дни!

Една от целите на изследването е да се разбере повече за съдържанието в козметичните продукти и хората да бъдат добре информирани, за да избират правилно своята козметика. Установеният спад в химическите нива, след едва три дни, е достатъчен, за да бъдат взети мерки. 

#Какво да направим

Избирайте продукти с ниско или нулево съдържание на химикали. Следете винаги написаното върху етикетите. Предпочитайте такива с естествени съставки. Прекрасна идея са и кремовете или лосионите, приготвени в домашни условия от нас самите с помощта на съставки от кухненското шкафче.