Имате ли поне половин опаковка със слънцезащитен крем от миналата година, който все се каните да изхвърлите, но сърце не ви дава, защото сумата, която сте дали, изобщо не е малка? Е, бъдете сигурни, че не сте единствените в подобна ситуация.


Много често предпочитаме да използваме миналогодишния крем и след това да се изръсим със сериозна сума за нов, макар и да осъзнаваме, че той е с изтекъл срок на годност и не е най-доброто, от което се нуждае кожата ни.

Какъв срок на годност имат слънцезащитните продукти?

Повечето слънцезащитни продукти имат срок на годност, който е 6 месеца след отваряне на опаковката, което означава, че от миналото лято до това няма как да осигурите на кожата си най-добрата слънцезащита със старата козметика. Как обаче да разберете дали кремчето или лосиона все още биха ви защитили от безмилостното слънце, ако сте изхвърлили опаковката и няма как да проверите за срок на годност?

Снимка: istockphoto.com

Други признаци, че слънцезащитните ви кремове не стават

Отворете опаковката и помиришете продукта. Ако има миризма, която не е обичайна за него или ви притеснява, то със сигурност не трябва да го използвате. Другият сигурен признак, че козметиката не става, е видът на консистенцията. Обикновено, след като даден продукт престои прекалено дълго, съставките в него започват да се отделят една от друга и той изглежда неприятно. Ако дори и след разкращане, консистенцията на кремчето или лосиона не не възвърне първоначалния си вид, то със сигурност трябва да го изхвърлите.

Какво ще се случи, ако използвате слънцезащитa с изтекъл срок на годност?

Най-лекото, с което можете да се разминете, е кремът да не действа и кожата ви да се окаже напълно незащитена. Възможни са и неприятни реакции, като раздразнение и зачервяване.