Жените с тънка и лесно омазняваща се коса могат да пестят време от оформянето на прическа, защото такава коса изсъхва бързо и се разресва лесно. Но структурата на косъма и състоянието на скалпа водят до друга неприятност - бързо зацапване на косата. Тогава тя губи своя обем и свежест. Измиването на косата всеки ден е порочен кръг, в който влизат много жени - колкото по-често миете, толкова повече стимулирате секрецията на мастните жлези, вследствие на което косата е мръсна още по-бързо. освен грижите за чистотата на косата е скалпа, е важно да обърнете внимание и на храненето си, на организма отвътре. Изключете от менюто си мазните ястия, захарта, белия хляб и консервираните храни. Заменете ги с плодове и зеленчуци, млечни продукти, чисто месо и ядки. Това ще ви помогне да намалите мастната секреция на жлезите.

Използвайте сух шампоан

За да скриете мазния блясък, който се появява първо в основата на косъма, разделете косата на сектори и напръскайте със сух шампоан. Той обгръща косъма и попива мазнината. Разрошете леко с ръце или разрешете с гребен, за да отстраните излишното количество. Някои шампоани оставят бели следи и е нужно повече разресване. Това е достатъчно косата ви само след няколко секунди да изглежда чиста и много по-обемна.

Пудра на прах

Посипете я в корените. Пудрата не само премахва излишното омазняване, но с нея може много по-лесно да оформите косата по начина, по който ви харесва. Тя е по-обемна, а направената прическа ще се задържи за по-дълго време.   

Ползвайте различни аксесоари 

Ако имате бретон,може да прикриете замърсената коса с кърпа. Това е добър вариант както за пусната, така и за вързана коса. Ленти и диадеми с по-голям аксесоар също могат да ви помогнат да замаскирате мръсната коса. 

Температура на водата  

Водата, с която миете косата си, не бива да е гореща. Използвайте хладна. Ако може да изтърпите, дори студена. Горещата вода засилва секрецията на жлезите. По възможност оставете косата да изсъхне сама. 

Плитки

Мазната коса може да се прикрие като я сплетете. Колкото по-дебела е плитката, толкова по-добре тя скрива мазната коса. Важно е плитката да не е гладка. 

Снимка: iStock

Разресвайте косата си преди заспиване 

Преди да заспите, разрешете косата си. Така ще отстраните излишното замърсяване и то няма да полепне по косъма. Разпръснете косата си по възглавницата, а не лягайте върху нея, така че допълнително да я смачкавате. 

Сменяйте често калъфката на възглавницата

Има различни предмети, които дори не подозираме, че замърсяват косата и кожата ни. Сменяйте често спалното бельо и хавлиите си. 

Сменяйте посоката на пътя

Ако сте свикнали да носите косата си с път в лявата част, сменете посоката. Така мръсните корени ще бъдат скрити, а и косата ви ще изглежда с повече обем. 

Не приглаждайте косата си

Фиби, които да опънат бретона ви назад, или диадема, която да издърпа и изглади горната част на косата не са добър избор, ако искате да скриете замърсяването. По този начин лъкавината само ще се открои още повече. По-добре тупирайте косата в основата, за да й придадете повече обем.  

Мийте често гребените и четките си

Поддържайте добра хигиена на козметичните си инструменти. Остатъци от пудра, лак, балсам и т.н. по иглите на гребена, може да замърсят допълнително косата ви. Измивайте гребените със сапун и хладка вода 

Как правилно да мием косата си 

Винаги слагайте шампоан два пъти. Един път за да почисти косата и втори път, за да даде своите лечебни действия – обем, против пърхот, за блясък и т.н. 

Направете леки фрикции на скалпа. 

Не масажирайте прекалено, защото това може допълнително да стимулира жлезите. 

Преди да сложите балсам, премахнете излишната вода от косата. Така действието му ще е максимално. 

Не слагайте балсам в корените на косата.