За да се разкрасяваме, използваме всичко - от най-модерна козметика до естествени природни дарове. Освен родни български марки, продукти и способи, се възползваме и от триковете за красота на жените по света. Едни от най-красивите и чаровни жени безспорно са индийките – красиви очи, извити мигли, нежна, гладка кожа и дълги, здрави коси. Затова ние решихме да проверим на какво точно се дължи тяхната красота.

Погрижете се за лицето, тялото и косата си и си подарите една приятна почивка в банята така, както го правят идийките.

подправка

Създайте във вашата баня атмосфера, каквато има в индийските бани. За целта си пригответе гореща вана и добавете във водата чаша кисело мляко. Поръсете с една лъжица кардамон и също толкова настъргано мускатово орехче. Запалете ароматни свещи с успокояващ мирис.

В Северна Индия се намира Долината на древните – хунзи. Те се радват на крепко здраве и жизненост. По официални данни живеят от 100 до 120 години. Здравето и дълголетието си дължат предимно на факта, че консумират кайсии в огромни количества. Освен за храна обаче, те използват плодовете и за маски на тялото и лицето. Те са богати на желязо, натрий, фосфор, витамин В1, В2, С, Р.

кайсия

Кайсиева маска за нормална и комбинирана кожа:
Обелете две средно големи кайсии. Размачкайте ги и ги смесете с 2 ч. л. кисело мляко. Нанесете сместа с масажни движения по лицето и оставете да изсъхне. След 15-20 минути измийте маската с хладка вода.

Кайсиева увлажняваща маска за всеки тип кожа

Обелете две кайсии и ги смесете с 1 ч. л. зехтин. Нанесете и оставете да изсъхне за 15 минути. Измийте маската с хладка вода.

куркума

Някои подправки ние използваме предимно в кухнята, а индийките ги използват за разкрасяване. Така е например с куркумата. Маските за лице с нея помагат в борбата със зачервената и възпалена кожа. Маска с куркума си правят и бъдещите индийски булки.

Почистваща маска с куркума:

Смесете 1 ч. л. куркума с 1 ч. л. мед. Нанесете върху лицето, като избягвате зоната около очите. Оставете да поседи 15 минути. След това измийте с топла вода.