Дишай! Дишай дълбоко! Краят на света не е дошъл и даже изобщо не е близо.
Ноктите се чупят най-често на прехода между края на пръста и дължината. Когато е счупен надълбоко, нокътят дори не може да бъде изрязан и премахнат. Тогава има спешна нужда от "ремонт".

С лепило и торбичка за чай
Изпилете нокътя добре, така че да няма неравности. Нанесете тънък слой лепило за нокти и оставете да изсъхне. Поставете няколко малки парченца хартия от торбичка за чай, филтри за кафе или пласт салфетка.

Върху хартията нанесете още един слой лепило. След като изсъхне добре, отново изпилете, за да стане гладко. Хартията ще изпълнява ролята на пълнеж на липсващото място и ще съединява двете части между счупеното. Изпилете всяка неравност, която можете да усетите, когато прокарвате възглавничката на пръста си по повърхността.

Под секрет – ако не разполагате със специално лепило за нокти, може да използвате и секундно (безцветно лепилото за хартия също е вариант). Секундното лепило е силно, действа бързо и със сигурност ще реши проблема. Трябва само да внимавате да не залепне по кожата на пръстите и в никакъв случай да не го поставяте директно върху нокътната плочка. Възможно е част от него да премине през цепнатината и да раздразни кожата отдолу.

Ако счупването е дълбоко, нанесете 3 или 4 слоя. Полирайте отгоре с фина пила и със сигурност никой няма да забележи, че нокътят е „ремонтиран”.

лепенеманикюр

 

 

 

Пластири
Изрежете нокътя, докъдето това е възможно. След това залепете пластири – един по дължина и един по широчина. Така ще се подсигурите двойно.

С подлепващ шивашки материал
Подлепващият материал се използва от шивачките при подгъвите на дрехи. Има различни цветове и текстури. Подлепващото е добър вариант и за реструктуриране на счупен нокът. Нужно е само да се избере прозрачно и тънко.

Изрежете парченце от него и го залепете върху критичното място. Нанесете няколко слоя безцветен лак, докато се фиксира добре. В този случай лакът ще изпълнява ролята на лепило.

С фибростъкло
Фибростъклото е начин на скулптуриране на нокътя, който се използва и за удължаване. Възстановяването на един пръст по този начин в салоните за красота струва между 2 и 6 лева. Важно е фибростъклото да бъде оформено точно по размера и формата на истинския нокът, за да не стои изкуствено. Парчето фибростъкло се поставя върху засегнатия нокът, като по този начин действа и като защитен пласт.

Залепване с гел
И тази процедурите трябва да се направят в салон. Гелът се нанася върху нокътя, като ретушира засегнатото място и изгражда нова плочка. Изсушава се на ултравиолетова светлина. Това го прави достатъчно здрав.

Най-опасните ситуации за вашите нокти:

-    когато отваряте мобилния си телефон
-    когато режете зеленчуци, месо или други продукти в кухнята
-    когато отваряте метално кенче с безалкохолна напитка или бира
-    когато спортувате (особено във фитнеса, ако използвате уреди)