Тази маска е за вас, ако:

  • Ако косата ви е суха, с цъфтящи краища и има нужда от хидратиране.
  • Ако косата ви е била третирана по някакъв начин и е изтощена
  • Ако харесвате екзотичния аромат на кокоса, тъй като след нея косата ви дълго време ще мирише на тази вкусотия.

Тази маска не е за вас, ако:

1. Кожата като цяло или скалпът ви е склонен към омазняване. Кокосовото масло не бива да се използва и при кожа с разширени пори или такава, склонна към акне, тъй като може да разшири порите още повече, да ги запуши и да създаде предпоставки за поява на пъпки и зачервявания.

Как се прави:

Изберете студенопресовано масло. Този начин на преработка гарантира приятния екзотичен аромат, който ще остане за дълго време на косата ви. Кокосовото масло лесно се топи дори и на стайна температура.

Смесете 2-4 с. л. кокосово масло (в зависимост от дължината на косата) с 4 капки етерично масло от бергамот (цитрусовият му аромат се смесва добре с този на кокоса и го подчертава).

Снимка: Росица Николова

Разстелете маслото по цялата дължина на косата си. Останете с него 20-30 минути. За максимален екефкт може да спите с маската цяла нощ и да измиете сутринта. Достатъчно е само да увиете косата си с кърпа.

За да измиете по-лесно косата си от маската, добавете към шампоана 1 ч. л. сода. След това изплакнете с вода, смесена с ябълков оцет в съотношение 3:1.

Бонус съвети от личен опит:

1. Маската с кокосово масло прави косата мека и ароматна. Уханието се носи около вас, докато сте с нея, което буквално я превръща в спа терапия. На следващия ден може изобщо да не слагате парфюм.

2. Очаквах маската да подреди косата ми и да успея да я среша по-лесно. Получи се!.

3. Първият път не добавих сода към шампоана. Трябваше да измия косата си с 5 дози шампоан, за да падне мазният филм на маслото.


Ползи от кокосовото масло за косата и кожата:

1. 90% от кокосовото масло са сурови наситени мазнини, а те са ценен материал за регенерацията на всяка клетка в тялото. Кокосовото масло ще възстанови накъсаната коса и ще заздрави косъма.
2. Съдържа протеини, които липсват в останалите растителни масла.
3. Действа антибактериално и може да предпази скалпа ви от възпаления.
4. Съдържа витамин Е и К – истинско съкровище за косата.
5. Качественото кокосово масло е 100% натурално, не съдържа алкохол, консерванти и изкуствени оцветители.