Кожата на лактите е с по-специфична структура и плътност от тази на останалата част на тялото. Затова има нужда и от по-специфични грижи.

Защо загрубяват лактите?

В нормално състояние лактите ни са в постоянно съприкосновение с тъканта на дрехите, с които сме облечени. Всяка по-груба или по-нежна материя и постоянното сгъване на ръцете в лактите предполагат ефект на протриване. Понякога зачервената или лющеща се кожа е реакция към определени синтетични тъкани.

Всяка дейност, свързана с използване на компютър, писане и изобщо извършваща се върху маса, предполага, че ръцете ни са облегнати на масата и лактите ни постоянно се търкат в твърдата повърхност. И не на последно място – лактите са зоната от тялото, за която най-често забравяме да се погрижим. Ако слагаме крем на лицето си всеки ден, то за лактите се сещаме, когато си вземаме душ или дори по-рядко.

През хладните месеци, когато температурите падат, а се появяват и ветрове, кожата на лактите е една от първите, която реагира. В преходните сезони (пролет и есен) се променя и хидробалансът на кожата. Ако през лятото организмът ни е имал нужда от определено количество вода, то през есента нивата са различни.

Причина за лошото състояние на лактите може да е и проблем с ендокринната система, което дава отражение в тази област на човешкото тяло. Лющенето на кожата на лактите е сигнал за липса на витамини А и Е.

Лесно е да се погрижим за лактите

орхидеяЛактите със загрубяла кожа трябва първо да се обработят с твърда гъба. Масажирайте ги с кръгови движения, като преди това сте намокрили добре кожата или сте нанесли дебел слой крем с пилинг частици.

орхидеяДва пъти седмично използвайте крем с фруктови киселини. Той премахва мъртвите клетки от повърхностния слой.

 

орхидеяВсеки ден мажете лактите с крем или лосион за тяло. Напуканите лакти се повлияват най-добре от продукти, които имат в състава си екстракт от лайка и лецитин.

орхидеяАко лактите ви сърбят, но разчесването им ще задълбочи проблема, намажете ги с рициново масло. То успокоява кожата, като едновременно с това я заглажда и омекотява.

орхидеяАко кожата на лактите ви се бели, направете компрес със смачкани листенца от орхидея и зехтин или слънчогледово олио. За най-добър ефект поставете марля, напоена с маслото, залепете я и останете така през нощта.

орхидеяЗа да облекчите зачервените лакти, намажете ги с тампон, потопен в лимонов сок или оризова вода.

 

орхидеяМаска от пасирани варени картофи, смесени с мед, действа омекотяващо и успокояващо. След като поседите с нея половин час, намажете лактите обилно с мазен крем.