Дните на голямата отпуска и ваканция стремително наближават. А заедно с тях - и времето за... море. Не ни остава нищо друго, освен да се поогледаме и да се снабдим с необходимия плажен антураж.

И така, да си представим...вече всичко сме си набавили – новият бански, широкополата шапка, лосиона за коса, мехлема против ухапвания от насекоми, плажното масло, крема против изгаряне. Излегнали сме безгрижни на пясъка. Наоколо играят плажен волейбол. Изкушаващо! Дали пък да не се присъединим към компанията при такова прекрасно време? Забравени са всички грижи и добри намерения. Унесени в играта, изведнъж установяваме, че времето неусетно е напреднало. Всичко е наред, докато в един момент същата вечер си спомним за извършения грях. Чувстваме се уморени, главата ни тежи, раздазнителни сме и най-лошото – кожата ни е силно зачервена, пари и дори боли. С други думи – имаме слънчево изгаряне! 

Ето няколко ефикасни средства, към които можем да прибегнем, ако сме оставили кожата си необгрижена под палещите лъчи на лятното слънце:

•Обтриването с парченца лед и студена вода се препоръчва веднага след изгаряне, за да се предпазят изгорените части на кожата от образуване на мехурчета, но има по-ефикасен метод и той е вареното прясно мляко. Стерилна марличка се напоява добре с млякото и се поставя върху зачервеното място.

•Лечебно и силно успокояващо въздействие върху кожата оказва и каймакът от домашно кисело мляко.

•Ако са изгорели само някои части на тялото, например бедрата и тилът или ръцете, опитайте с каша, приготвена от равни части прясно мляко, брашно и боракс. След 10 мин. отстранете с мляко кашата от възпалените части на тялото и след това поставете няколко млечни компреси. Охлаждаща, но не парфюмирана пудра, ще допринесе за по-нататъшното успокояване на болката.

Мед в съчетание с лимонов сок също има изключително благотворен и омекотяващ ефект. Смесете 2 с.л. мед с 1 с.л. лимонов сок и нанесете лековитата смес върху изгорялото място. След 20-30 минути изплакнете с хладка или студена вода.

Изварата е прекрасно средство за успокояване на изгорялата от слънцето кожа. Няколко супени лъжици извара се смесват с каймака от домашното кисело мляко и се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Получената кашичка се разпределя равномерно върху мека памучна марля и с нея се покрива засегнатото място. Компресът може да се повтори още 2-3 пъти.

В случай, че изгарянията са по-тежки и особено съпроводени с висока температура, козметиката тук е безсилна. Най-доброто и адекватно лечение тук е само и единствено онова, което лекарят специалист може да ни предпише.