Лятото е сезонът, когато косата е подложена на огромен риск от изсушаване и загуба на блясък. За да я предпазите от вредното влияние на UV-лъчите и да възвърнете виталността и блясъка й е важно не само какви грижи полагате за нея "отвън", но и с какво ще я "храните". Следва да разберем повече за храните, които правят косата по-красива и по-сияйна от всякога:

#1 - Сьомгата
Сьомгата е сред рибите с особено високо количество на омега-3 мастни киселини, допринасящи за поддържането на скалпа в добро състояние. Недостигът им в организма води до изсушаване и изтъняване на косъма. В резултат косата губи своите блясък и здравина. А крайният ефект е... косопад.

#2 – Стридите
Стридите са известни с високото си съдържание на цинк, който се слави с мощното си антиоксидантно действие. Не случайно наричат цинка - "козметичен" микроелемент. Той допринася за здравината и блясъка на косата. Регулира омазняването на кожата и косата, стимулира растежа и гъстотата й.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

#3 – Бобовите култури
Лещата, зрелият боб и зеленият фасул са от изключителна полза за доброто състояние на косата, защото са богати на белтъчини, както и на минерали, желязо, цинк и биотин. Желязото е необходимо за пренасянето на кислород до косъма. В противен случай той изтънява и оредява.

#4 – Ядките
Сред ядките с най-благотворно въздействие върху косата са орехите, бадемите и кашуто. Това се дължи на количеството цинк във всяка една от тях. Както вече стана ясно, недостигът на цинк води до косопад.

#5 – Тъмнозелените зеленчуци
На организма са му необходими витамини А и C, затова е добре в менюто да присъстват продукти като спанак, брюкселско зеле, коприва, лапад, броколи и др. Освен това, те допринасят за образуването на себум (мазната субстанция, която се секретира от космените фоликули и изпълнява функциите на естествен балсам за коса). Тъмнозелените зеленчуци са и богат източник на желязо и калций, които също помагат в укрепването на косъма и стимулирането на неговия растеж.