Ако обичате да пиете чай, сигурно ще ви бъде интересно да разберете дали е най-опасен за зъбите, нали? Защото честата консумация на чай на пръв поглед изглежда безобидна, но ежедневната употреба на напитката може да доведе до сериозни нарушения на зъбния емайл, както и до пълното му разрушаване.

Какъвто е случаят на чая от каркаде, известен още като чай от хибискус, който е най-опасен за зъбния емайл според резултатите от изследване на швейцарски учени от университета в Берн.

Проучването е анализирало негативното въздействие и ерозивния потенциал на 100 различни напитки и храни върху. Оказало се, че киселинността на чая от каркаде има най-разрушително въздействие върху емайла на зъбите, съобщава местният "20 Minuten".

Снимка: iStock

Изследването показва още, че освен чая от каркаде, емайлът се уврежда сериозно и от безалкохолните газирани напитки и енергийни напитки, в които се добавят лимонена и аскорбинова киселина в големи количества.

Ерозията на зъбния емайл е "нарастващ проблем", както го определя ръководителят на изследването проф. Адриан Луси, именно заради увеличената консумация на подобни напитки.

Ако пиете подобни напитки, по-добре го правете на големи глътки, за да се минимизира въздействието им върху зъбите, след което изплакнете устата си с вода.