Огромни сапунени балони в центъра на София привлякоха вниманието ни. Идваха иззад малка купчинка от деца срещу фонтаните на НДК. Правеха ги две млади момичета - Агнешка и Каролина от Полша. Дошли са у нас на стоп, а сапунените балони са начин да изкарват джобни в местна валута на всяка от спирките си.

Двете полякини се познават от университета и спонтанно решават да обиколят няколко държави на стоп. Каролина е русокосо и чаровно момиче на 23 години, а Агнешка е с червеникава коса и е с една година по-малка от приятелката си. И двете са вегани и често трудно намират подходяща храна по пътя, но винаги успяват. По-вероятно е да ги видите широко усмихнати, стига да не е в края на деня, когато приключват с балоните и са уморени. Разходихме се и потърсихме веган сандвичи, а после седнахме да поприказваме в градинката пред Народния театър.  

Как решихте да пътувате на стоп?

А: Катерина искаше да посети своите приятели, които познава от Еразъм програмата си в Чехия. Попита и мен дали съм съгласна да пътуваме заедно на стоп, а аз исках да пътешествам и просто казах "да". Беше от спонтанните решения.

К: Бях Еразъм студент през зимния семестър миналата година. В Чехия се запознах с едно момиче от София и един приятел от Любляна. Исках да ги посетя това лято и го направихме (усмихва се).

Беше ли ви страх?

А: Имаше ситуации, в които бях малко уплашена. Едва ли имаше реални опасности, но бях леко притеснена. Основно попадаме на много мили хора, които се държат чудесно с нас.

Агнешка, 22 години
Снимка: Maja Domagalska

Колко пари взехте с вас?

А: Не сме ги броили, просто взехме спестяванията си, но те не бяха никак много (смее се). Не сме пестили пари специално за това. Взехме наличните и тръгнахме.

К: Аз работех в Полша и преди да тръгнем напуснах работата си. Нямах много спестени пари, но това е идеята на "хитч хайкинга" – да пътешестваш с минимални средства.

Какво ще правите, ако останете без пари?

А: Не харчим толкова, защото правим сапунени балони във всяка страна, която посещаваме. А и се стараем да използваме парите, които сме изкарали от балоните през деня, за джобни. Не винаги е достатъчно и понякога се налага да добавим малко от тези, с които сме тръгнали, но количеството е малко – от 2 до 5 лева на ден.

Как ви хрумна това с балоните?

А: Мой приятел ме научи да ги правя преди време, а аз научих Каролина. Не е много трудно, а и навсякъде можеш да намериш вода и сапун (смее се). В Любляна си тръгвахме с 30 евро всеки ден, докато тук с максимум 10 лева. Но там водата беше по-подходяща за балони и те ставаха по-големи.

Посетили сте Любляна. А други държави?

А: Тръгнахме от град Познан, където живеем в Полша, и сме отсядали само тук и в Любляна. По време на пътуването спирахме за нощувки в Чехия и в Сърбия.

Колко време отделяте за престой и пътуване?

А: Бяхме една нощ в Чехия, близо до границата с Австрия и на път към София преспахме за една нощ в мотел в Сърбия. Пътувахме два дни до София.

К: В Любляна останахме почти една седмица, а сме в България от около 5-6 дни. Не знаем коя е следващата дестинация.

Харесва ли ви тук?

А: Да, много е приятно. Имаме и чудесен домакин, който ни посрещна страхотно и ни показа града. Казва се Ася и ни помага във всичко. Чувстваме се чудесно. Ася е приятелката на Каролина от Еразъм, при която сме отседнали.

К: А в Любляна отседнахме при друг приятел. Спахме в неговото общежитие и той също беше страхотен домакин. Много сме им благодарни.

Колко страни мислите да посетите?

К: Нямаме никакъв план. Ще видим какво ще стане.

А: Искаме да се върнем по-скоро, след около седмица. Не знаем дали ще се прибираме заедно или ще е по отделно. Аз може да се върна вкъщи, а Каролина да реши, че иска да посети друга държава.

Какво казахте на семействата си?

А: Истината - че ще пътуваме. Те знаят всичко и приемат, че пътуваме на стоп.

Какво бихте казали на хората, които искат да пътуват като вас?

А: Да го направят, препоръчвам го. Невероятно е, но може да изглежда страшно преди да опиташ, а след това да ти хареса. Не на всички мои приятели, които са пробвали да пътуват на стоп им харесва. Някои го обожават, други не.

К: Не е за всеки, зависи от човека.

Колко багаж си носите?

А: Една раничка за пътуване, защото когато пътуваш на стоп е по-добре да носиш малко багаж. Важно е да можеш да паснеш във всяка кола - понякога хората носят много багаж със себе си и има възможност да нямат място и за вашия. Добре е багажът ви да толкова голям, колкото да можете да го сложите в скута си.

Има ли други важни неща, които трябва да се знаят?

К: Малко багаж и много търпение (смее се).

А: Да, понякога се налага да седиш два часа на пътя, но нищо да не се случва. Не очаквайте, че веднага ще ви качат и ще изминете няколко километра до следващото прекачване... Трябва да имаш позитивна настройка и да разполагаш с повече време. Ето това е наистина важно - да имаш повече време, отколкото би предвидил.

Ами телефоните?

К: Имаме енергийни банки за зареждане, които носим със себе си. Една може да поддържа телефона ни зареден за два дни, така че е ОК.

Каролина (23 г.) в София
Снимка: Facebook

Имате ли правила за безопасност?

А: Не, бих казала, че разчитаме на интуиция. Когато някой спре, водим кратък разговор от две–три изречения, в който го питаме на къде отива и му споделяме нашата дестинация. Това е моментът, в който решаваме дали вярваме на човека или не. Трудно е да прецениш някого от пръв поглед, за това мисля, че всичко е по-скоро интуиция. Не сме имали ситуация, в която някой да спре и да не се качим. Случвало се е да спрат при нас, но да нямат място или просто да не е възможно да тръгнем с тях.

Къде ще търсите следващата кола?

А: Когато решим да напускаме, отиваме на някой главен път. Използваме градски транспорт докъдето е възможно, за да стигнем до изход в края на града, който е в посока към следващата ни дестинация. После просто чакаме отново (смее се).

Какви плюсове откривате в пътуването на стоп?

А: Пътуването на стоп е чудесен начин да практикуваш чужди езици, основно английски. Затвърдяваш най-масовите изрази, ако не друго. Това е много социално пътуване. Постоянно си в контакт с други хора и не можеш да продължиш пътуването си без тяхна помощ или разговор с тях.

К: Срещаш се с много нови хора и създаваш запознанства далеч от страната си. Често си оставате приятели и след пътешествието.

Агнешка и Каролина остават в София за една седмица. После посещават село Рударци, което е близо до София. Там са на гости на друга тяхна приятелка от България. Следващата страна, която посещават е Братислава, но за ден. Може да ги видим пак у нас или кой знае къде – оглеждайте се за сапунени балони.