Когато става дума за храна, Тайланд е изпълнен с изобилие. Напълно възможно е да се храните цял месец, без да се налага да поръчвате два пъти едно и също ястие. Но откриете ли веднъж нещо предпочитано, то вероятно ще се превърне във ваш редовен избор.

Храненето в Тайланд ще се превърне в една от връхните точки на престоя ви в страната. Където и да се намирате, ще откриете невероятни ястия от всички краища на Кралството.

Отсядането в класен хотел ще ви осигури висококачествена храна в ресторанта, добро обслужване и богато меню. Ако искате да подправите ястията си с малко познания,

не се страхувайте да влезете в по-чистите от ресторантите,

предпочитани от всички местни жители. Всички те трябва да са съобразени със здравните изкисквания на местния съвет (това не се отнася за уличните търговци и временните крайпътни закусвални, към които трябва да подхождате със засилено внимание). Така че, консумацията на пържени ястия, къри и супи в чист ресторант може да се смята за безопасно.

Избягвайте изложените на показ храни

(патешко и пилешко месо, висящо в стъклени шкафове например), не приемайте морски специалитети във вътрешността на страната и забравете за експериментите с различни видове скакалци, тъй като има голяма вероятност да са намерили смъртта си от отравяне с инсектициди.

За тайландците хапването е дружеско събитие

Ако храната не е сервирана като индивидуално ястие, основните ястия ще бъдат поставени в центъра на масата или още по-традиционно - подредени на килимче на пода, откъдето всеки свободно може да си сипва малки порции.

Оризът е основна храна и повечето ястия се сервират с варен бял ориз. Съществуват обаче множество разновидности. Оризовата каша и оризовата супа са приятни за закуска, макар да се консумират и за късна вечеря. Популярна разновидност на ориза в северните и североизточните провинции е лепкавият ориз, който се яде с ръка и се топи в супи и пастет. Пърженият ориз също е доста предпочитан и може да се поръча в различни ястия, включително и с пилешко, свинско, скариди и вегетариански.

Заслужава си да се опита също и "американски kow pud", наследство от американските войници, разквартирувани в Тайланд по време на Виетнамската Война - пържен ориз със специални добавки като наденички, зеленчуци и ананас - всичко смесено с малко кетчуп и увенчано с пържено яйце.,

Тестените изделия, подобни на спагети или фиде и известни като "Нудълс", са въведени от Китай. Те също играят важна роля в прехраната на тайландците и се сервират в множество разновидности. Един типично тайландски вариант е "пържено тайландско", предпочитано както от местните жители, така и от туристите. "Нудълсите" се запържват в смес от сладък и горчив сос, тофу, яйце и сушени скариди и така се приготвя прекрасно ястие, което няма да е завършено, ако не добавите фъстъци и изстискан лимон.

Друго любимо блюдо е pad see yoo, често записвано в менютата на английски като "Нудълс по китайски в соев сос". Плоските нудълс се запържват с яйце и kanar (широко разпространен зеленчук със зелен цвят) в соев сос. Използвайте допълнителните подправки, които обикновено ви се сервират (оцет, захар, сушено чили на прах и неизменно присъстващия рибен сос), за да му придадете вкус по собствен избор.Плодове - в Тайланд съществува огромно разнообразие от вкусни плодове, някои от които може никога да не сте виждали. Постарайте се по време на престоя си да посетите поне един пазар за пресни плодове (най-оживено е сутрин). Ще получите възможност за невероятни снимки, а изкусителните гледки, звуци и вкусове и миризми, ще направят изживяването наистина незабравимо. Добре познатите плодове, които растат през цялата година и се намират в изобилие са бананите, кокосовите орехи, динята и ананасите... Също така пъпеш, гуава, папая, мангостин, рамбутан и помело, лонган и манго, както и дуриан.

Напитки - в ресторантите от някои плодове, разпространени в Тайланд, ще ви приготвят вкусни освежаващи сокове. Консумирането на алкохолни напитки по традиция се смята за мъжко занимание, макар че с промяната на културните ценности вече е обичайна гледка млади жени да пият бира или вино. Мъжете предпочитат бира или тайландско уиски, от време на време вносно уиски, за да подържат обществено положение.

Информацията е предоставена от Българската фейсбук страница на Тайланд - ТАЙ-ните на ТАЙ-ланд и е част от Пътеводител за Тайланд на "Нешънъл Джеографик" 

За разликите във възпитанието на децата прочетете тук >>