Яденето на сусам може да понижи риска от развитие на рак на гърдата - едно от най-разпространените заболявания сред жените, което ежедневно засяга 150 жени във Великобритания.

Здравословният ефект на сусама срещу туморите се дължи на наличието на лигнани, които при консумация се трансформират в човешкия организъм в специфични съединения, борещи се с рака.

Освен това сусамовото семе е изключително богато на фитоестрогени, които помагат за регулацията на производството на естрогени в организма на жените, пише още британският "Daily Express", позовавайки се на резултатите от научни изследвания и информация на организацията за изследване на рака "Cancer Research UK".

Сусамът съдържа и сезамин - едно от основните вещества в семената, за които е доказано, че спират развитието на раковите клетки.

Това прави сусамът отлично средство за превенция срещу коварното заболяване, тъй като цената му за килограм на пазара е 11 лева, или около 1 лев за 100 грама.

Хранителната стойност на 100 грама белен сусам включва 22,3 гр. протеини, 56,4 гр. мазнини, 3,7 гр. въглехидрати и 7,8 гр. фирби. Сусамът е наситен на полезни ненаситени мазнини, отличен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Смленият сусам (тахан) е основен продукт при производството на сусамовата тахан халва, както и при приготвяне на хумус.