Хуан Перон е нетипичният президент, затова избира нетипичната жена. Тя застава не зад него, а до него – нещо, което е било недопустимо в тези времена. Но да се върнем в 1944 година – официална вечеря на 22 януари, повод края на кампания за събиране на средства за семействата на жертвите на унищожително земетресение в Сан Хуан. Това е мястото и времето, на което Мария Ева Дуарте и полковник Хуан Перон се срещат за първи път. Напускат гала вечерята заедно, около 2 часа през нощта. Следващата им среща в на прием в посолството на Аржентина в Бразилия. Ева изпива няколко чаши шампанско в компанията на Перон, която се оказва изключително приятна за нея.

Снимка: Pinterest.com

"...някъде, където можем да живеем в мир"

Никоя друга жена в историята на Южна Америка не е предизвиквала толкова силни спорове и разногласия, ненавист и обожание едновременно. Хуан Перон я допуска в живота и в политиката, защото счита, че на неговата възраст (48 г.) няма какво да губи и всяка помощ би му била само от полза.

Докато е в изгнание на остров Мартин Гарсия, Хуан Перон изпраща 2 писма на Ева. В едно от тях той пише "...веднага след като изляза от тук, ние ще се оженим и ще отидем някъде, където можем да живеем в мир." Техният граждански брак се състои на 22 октомври 1945 година, а религиозна церемония на 10 декември. Но времето, в което двамата ще живеят в мир и спокойствие така и не идва.

"Времето е най-големият ми враг"

Ева Перон е една от жените, оставили най-силна и трайна следа в историята. Влиятелна, обаятелна и категорична в изборите и мнението си, евита става любимка на масите. Критикувана е много остро, заради разточителството си. Във времена, в които мизерията и бедността са силен фактор, тя не успявала да се пребори със слабостта си да си купува скъпи бижута, кожи и дизайнерски тоалети. Изключителната й суета проличава във всеки един детайл от външния й вид. Любим неин дизайнер бил Кристиан Диор. Дълго време Ева криела истинската си възраст, като твърдяла, че е родена през 1922 година, вместо през 1919, което е истината. Често споделя, че времето е най-големият й враг.

Ева Перон прави едни от сериозните избори, които касаят живота на цялото семейство. Така например купува старо имение в Колегиалес. За да възобнови и обзаведе сградата тя харчи около четвърт милион долара. Оформя няколко изби, в които обаче не се съхраняват бутилки вино, а палтата на Ева. Наемат специалист от Европа, който да подбере картините, които ще украсяват стените на стаите. Това старо имение се превръща в любовното гнездо на семейство Перон. Тук те си почиват в уединение и организират малки семейни тържества.

Краят на една любов се нарича рак на матката

Любовта на Ева и Хуан не продължава дълго. Няколко пъти, на срещи със своите симпатизанти, тя припада. Това налага прецизни лекарски прегледи, при които е диагностицирана с рак на маточната шийка. Следват множество операции и медицински интервенции. На Ева й е все по-трудно да се движи. Не излиза сама, винаги е с придружител, който я подкрепя. Една от последните й публични изяви е по повод преизбирането на нейния съпруг за президент. За да го подкрепи с присъствие, тя взема няколко дози болкоуспокоителни. Умира на 26 юли 1952. Когато тялото й е изложено за поклонение, идват повече от 3 милиона души. Поклонението продължава повече от 2 седмици.