Преди няколко години Брайън Уонсинк написа впечатляващата книга ‘’Безпаметно хранене’’. В нея той споделя опитите и заключенията, до които екипът му стигнал след 10 години изучаване на човешкото поведение по време на хранене. В специално оборудван ресторант-лаборатория, Уонсинк и колегите му тестват своите теории за хранителното поведение, което води до натрупване на излишни килограми. Екипът е на едно мнение: средата и външните фактори са много по-силни от волята ни. Това може да направи загубата на тегло трудна задача.

Запознайте се със ситуациите, в които е лесно да прекалите с количествата и ги овладейте за да бъдете винаги в добра форма!

Когато сте на кино

Сигурно сте забелязали, че може да изядете повече пуканки, ако сте в киносалон. Екипът в Корнел провел следното изследване: на зрители в кино, безплатно раздали пуканки. Половината зрители получили големи опаковки, а останалите малки. Пуканките били произведени преди цели 5 дни, опаковани в найлонови чували и имали застоял вкус. Под наблюдението на скрита камера, зрителите опитали пуканките и разбира се, не ги харесали.  В хода на филма, след като действието започнало да се развива и екшън сцените станали напечени, пуканките започнали да изчезват. В края на филма, екипът събрал неизядените количества, за да прецени от кои опаковки е хапвано повече. Познахте! От големите кутии с пуканки били изядени над 170 калории повече. При това пуканките били безвкусни и застоели!

пуканки

В лабораторията си изследователите повторили този опит с почти 50 продукта и всеки път изводът бил един и същ: консумираме повече, когато опаковката е по-голяма. Някои компании за козметични продукти отдавна знаят това и произвеждат големи опаковки, които им гарантират по-високи продажби. За да избегнете тази клопка, ако консумирате храна по време на филм, винаги купувайте малки опаковки пуканки, безалкохолни или други лакомства.

Когато сте на ресторант

В този интересен експеримент учените от Корнел събрали млади мъже, които гледат футбол и им сервирали пилешки крилца. Сервитьорите поставили чинийки за кости до всеки зрител и зачакали мъжете да се залисат в играта. Уловката тук е, че само половината чинийки били отсервирани, а другите оставени пълни с кости, за да напомнят за изядените количества. Досещате ли се вече кой изял повече крилца? Разбира се, тези мъже, чиито чинийки били постоянно отсервирани.

пилешки крилца

Ресторантите отдавна знаят, че стомахът не може да брои и колкото повече празни чаши и чинии се озовават пред нас, толкова повече поръчваме. Ако не оставяте знаци колко храна или напитки сте консумирали, няма как да спазвате разумен хранителен режим; ако пред вас няма следа от изядената храна, стомахът ви ще се чувства празен.

Когато сте на бюрото си

Това е любимия ми експеримент на Уонсинк, защото засяга един от сериозните капани за здравето: храната в офиса. Екипът избира голяма офис сграда и за Св. Валентин подарява на всички секретарки купичка с шоколадови бонбони. Уловката е, че купичката на половината секретарки е прозрачна, а на другите е порцеланова. С помощта на камери, хитрите изследователи наблюдават изядените количества. Секретарките, които получили прозрачните купички изяли 2/3 повече бонбони от колежките си, получили непрозрачни купички.

купа

Ако виждате храната, вероятността да посегнете към нея е много по-голяма. Това изследване продължава като в различни офиси екипът поставя понички на различно разстояние от бюрата на служителите. Разбира се, храната, поставена най-далеч остава непокътната. Независимо дали сте у дома или в офиса, разумно е да прибирате храната в шкафове и в непрозрачни опаковки, за да не стимулира апетита и въображението ви. Ако е нужно храната да е на показ, поне я поставете далеч от вас. 

Когато сте с приятели

Разбира се, семейството и приятелите са най-добрата компания за обяд или вечеря. Радостта от живота се споделя естествено, разговорите са приятни, а храната като че ли е по-вкусна! За съжаление разсеяни от емоцията, трудно разбираме колко храна сме поели. Уонсинк и неговите учени провеждат експерименти, в които поставят различен брой студенти на една маса и отчитат изядените количества. Цифрите са повече от впечатляващи: в компания на още един човек ядем 35% повече, а количествата нарастват правопорционално на размера на компанията. С повече от 6 души изяждаме до 2 пъти по-големи количества, отколкото когато сме сами. Съветът на учените е винаги да започвате последни, когато се храните с повече от двама души и да се опитвате да се храните бавно, отказвайки допълнителни порции, още една чаша вино или десерт.

Със съдействието на www.artofrealfood.com