Муса е един от жителите на Орцево – най-високо разположеното село на Балканите с постоянни жители. Намира се на 1550 м надморска височина, а някои от пръснатите по махалите къщи - и над 1600 м. Според него селото е столицата на северозападните Родопи, защото всички пътища наоколо водят към селото, а когато има гъсти облаци, то сякаш е в небесата. Селото изглежда така, както някога – високи колиби, каменни къщи, дървени обори. Отглеждат се животни. Носи се аромат на билки. 

 

"Мъчно ми е затова, че хората просто се озверихме, иначе си живеем при същите условия, както сме живели… Рядкост са хората, които ще решат да помогнат на някой човек – навремето го имаше, взаимно си помахаме, но с тази криворазбрана демокрация всичко стана наопаки. Все едно живеем във вълче време", казва Муса, който е избрал да загърби част от мечтите си в името на това да помогне на Орцево и то винаги да има бъдеще. 

"Орцево произлиза от хорце. Ние сме най-добрите хореографи в цялата област", казва Муса.

"В Белица бях футболист, и то много добър. Вече искаха да ме вземат "Пирин" Гоце Делчев и "Пирин" Благоевград. През 90-те години бях пуснал дълга коса и мустак и започнахме да си приличаме с Рут Гулит, затова и после си смених името в профила на Муса Гулит", казва той.

Въпреки че селото е високо в Балкана, тук има интернет, а хората не са далеч от технологиите. Във всеки дом има компютър или таблет. Муса снима и качва всекидневно снимки в социалните мрежи, за да популяризира мястото. До Орцево може да се стигне дори и с теснолинейката: до най-високата жп гара на Балканите - Аврамово, а оттам през живописен пешеходен преход. 

Невероятните гледки, които се разкриват към Родопите и Пирин привличат туристи и фотографи от цял свят. Стръмните пътеки наоколо го правят селото предпочитано и за любителите на планинско колоездене и мотоциклетизъм. А често поляните са покрити с килим от цветни палатки.

В стара тетрадка-дневник от години Муса записва всеки, който е посетил селото. Води всякакви статистики за селото, има номерата на всякакви хора от България и света. 

"Бяха 18 махалички навремето, сега са 12. Жителите ни са 120, като във Франция имаме двама работници, един в Австрия, в Германия са трима, а в Англия - 27", казва Муса.

В селото днес живеят 120 жители, за изненада има и 12 деца. Муса вярва, че някои от тях ще останат и ще продължат да развиват селото. Според него бъдещето за Орцево е в туризма. Затова и с помощта на доброволци от цялата страна за две години над селото е построен и заслон Белийца.

"Трябва да се направят къщи за гости, да достроим заслон Белийца и той да стане един трамплин за развитие на Северозападните Родопи, ако мислим само за Орцево значи сме тесногледи, трябва да се мисли за целия район", заявява Муса. "България за мен е може би най-красивата на света. Прекрасна и прекрасни хора. Чувствам се истински щастлив".