Легенда разказва, че село Забел носи името на Изабела - римска принцеса, живяла по тези земи преди повече от 500 години.

Разположено в южните поли на Руй планина, през 30-те години на миналия век в селото живеят повече от 600 души, като работят няколко занаятчийски дюкяна и мелница. Днес те са едва 15. Местните дори започват да закачат българския трибагреник на входната врата, за да се знае в кои къщи все още има живот.

Снимка: Евгений Милов

Ако човек прекара повече от седмица в селото, ще изпадне в безвремието. Къщите са празни, улиците са празни – не се мяркат дори животни. Но животът за две жени в селото не е празен – той е такъв, какъвто е.

Баба Милка
Снимка: Евгений Милов

Приятелки от деца, целият живот на двете баби преминава врата срещу врата - на една от малкото обживени улици днес в Забел. Милка е на 77 години, а в съседство живее 88-годишната Цветана.

Снимка: Евгений Милов

Животът им минава изцяло в работа на село. Създават семейства, имат деца и внуци, които ги посещават и се грижат добре за тях. Въпреки това изолацията ги кара да се чувстват много самотни.  

Снимка: Евгений Милов

"Целият ми живот е такъв – работа", казва баба Милка.

Снимка: Евгений Милов

Тя се грижи за много животни - гълъби, кучета, зайци, котки, кокошки... Става не по-късно от 7 сутринта, като денят й минава в двора. Първо храни котките, после кокошките, гълъбите... и така работата навън продължава, докато се стъмни, след което гледа филми по телевизията.

Снимка: Евгений Милов

"Това е истински живот - сред природата, с животните, с хората дори - когато има… Ако не върша тези работи, няма да мога да живея. Може да съм проста, но така го разбирам", казва Милка.

Снимка: Евгений Милов

"Един ден изляза надолу, един ден изляза - нагоре, срещнем се с Милка и поговорим, телевизор нямам. Моята дъщеря ми даде телевизор, но черно-бял", казва Цветана, която обичам да слуша песни по транзистора и не разбира какво говорят по новините.

Снимка: Евгений Милов

Още от малка Цветана обича да пее народни песни – най-много песните на Гюрга Пенджурова. Искала е да стане певица, но въпреки настояванията на баща й да отиде на прослушвания, за да се избави от сиромашията и селската работа, нейната майка не й разрешила - за да не се развали... Така вместо певица, Цветана останала овчарка за цял живот.

Снимка: Евгений Милов

"По овце и по говеда ходех цял ден", споделя Цветана, за която сякаш настоящето почти не съществува, а живее в носталгията по миналото.

Гледайте видео за двете приятелки от Забел: