Разни с яйца
„Яйцата са най-евтината храна” – казваше баща ми и бъркаше кокошия протеин с дървената лъжица в тигана. Ако можете да преглътнете факта, че ще консумирате яйца от нещастни, несвободни кокошки, тогава за 2 лв. може да си купите поне 12 яйца. Две или три сварени/изпържени яйца са достатъчни за едно хранене. Ако условно приемем, че едно яйце тежи 60 грама, то обяд от 3 яйца ще ви достави 130 kcal. С 1 с. л. зехтин, ще добавите още 100 калории, а общият сбор на ястието е достатъчен за един здравословен, лек обяд.
За да не хапвате обикновени сварени яйца, ето малко разнообразие по темата. Ако чукнете яйцата в широко кръгче чушка и запечете така на тиган, ще се получи красиво цветно ястие, от което ще бъдат доволни и очите, не само стомахът.

Снимка: Thinkstock


Зелени супи. А може и розови
Хубавото на лятото е, че има много зелени неща – от ментата на плажа, до разнообразието от зеленолистни на пазара. А хубавото на зеленолистните е, че са евтини и от тях стават вкусни супи. Може да избирате от – спанак, лапад, (все още) коприва, целина и др. За супичката е достатъчно да имате още домат, зехтин, фиде, пипер и сол на вкус и по избор.  
За радост на окото и стомаха, вместо зелена, може да си приготвите розова супа. Основният продукт е червеното цвекло. Килограм от него е със средна цена 1,50-1,90 лв. За розовата супа ще са ви нужни още 1-2 картофа, лук и малко кисело мляко. Чесънът, смлените орехи и сметаната са в зависимост от това колко дни ви остават до заплата.Пърленки
Основните нужни продукти са вода и брашно. Първото е лесно достъпно, с второто постоянно разполага почти всяко домакинство. Замесва се меко тесто. При  наличие на по-голям бюджет добавете мая, сол, мляко. В бюджетния еквивалент може да замените маята със сода за хляб или изобщо да не я слагате. Все пак това са пърленки – няма нужда да набухват като погача. От тестото се разточват питки, които се изпичат на тиган. Горещите пърленки се натъркват със скилидка чесън, поливат се със зехтин и се наръсват със шарена сол. Ароматът е толкова изкусителен, че изобщо няма да ви интересува, че на практика хапвате просто хляб и сол.