Наричат го "хляб на сърцето" и "еликсир на младостта". Миниатюрните му плодчета са богати на пектинови вещества и особено – на витамините С ( дори повече отколкото в портокалите, а в някои – повече и от шипката). Глогът може да се похвали и с високите си количества на витамините В, Е, К, каротин, както и на микроелементите калий, калций, манган, магнезий, и желязо.  Глогът е чудесен лек срещу главоболието, астмата, безсънието, атеросклерозата и хипертонията. Известен е и със способността си да прочиства кръвта. Така че, мили дами, не се колебайте д си приготвите някоя и друга вкусотийка от този вълшебен дар на есента. Плодчетата му узряват през септември, и ако все още не сте го сторили, време е да си сътворите няколко приказно вкусни изкушения с тяхно участие:

Мармалад от глог

Продукти:
6 кг каша от глог
2-2,5 кг захар
4 ябълки по желание

Приготвяне:
Кашата се вари в широк съд, за да се изпарява по-лесно, като се бърка. Отначало трябва да се внимава да не загори. Добавя се захарта. Бърка се, докато мармаладът се сгъсти и започне да пада на парчета от лопатката. Сваля се от огъня, оставя се да изстине малко и се сипва в буркани. Листенце индрише във всяко бурканче би придало нежно ухание и свежест на домашния мармалад. Както и при шипковия мармалад, ако сварите шипковата каша заедно с 4 обелени ябълки, почистени и нарязани на малки кубчета, ще придадете на мармалада още по-обсебващ вкус и аромат.

Сироп от глог

Продукти:
1 кг плодове
1 кг захар
5  винена киселина

Приготвяне:
Измитите и изчистени плодове се заливат с 1 л кипяща вода. Като поврат и омекнат, сокът се прецежда през марля и се добавя захарта. Сиропът се вари, докато се сгъсти. Прибавя се винена киселина, разтворена в 2 с.л. студена вода, след което се оставя да ври още 4-5 минути. Изстудява се бързо в съд със студена вода, за да запази светлия си цвят. Сервира се разреден  с обикновена или газирана вода и с парче лед.