В момента на пазара се предлагат какви ли не иновативни решения за боядисване на великденските яйца - специални флумастри, вегански бои, желиращи капсули, перлен прах, винилови бандероли и т.н. Но всички обичаме онези леснички и прости техники, с които нашите баби да боядисвали яйцата, когато сме били малки. С тях и сега ще получим най-красивите яйца. Ето как: 

Снимка: iStock

С листенца и тревички

Листенцето от растение или цвете се притиска върху яйцето, като се увива плътно в тънък плат или чорапогащник, след което се потапя в боя. Участъкът под растението остава неоцветен. Използвайте здравец, детелина, теменужка, иглика, магданоз и т.н.

Снимка: Pinterest.com

Яйца на петна

Към вече разтворените бои за яйца добавете пот 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и на тези места то остава небоядисано. Ако яйцето се потопи последователно в няколко цвята, то става наистина ефектно и пъстро. След като яйцата се изцедят, се намазват с памук, напоен с малко олио. Това придава мек блясък.

Изписване с восък

Ако по свареното и подсушено яйце се нарисуват орнаменти с восък,  при потапяне в боя, тези участъци остават неоцветени.

Ориз

Оваляйте мокрите яйца в ориз, завийте ги плътно в марля и ги пуснете да се варят с лукови люспи. Така ще получите кафяво-оранжеви яйца на бели точици.

С памук

Върху голямо парче памук капнете от всички цветове на разтворената боя. Завийте яйцето стегнато в памука. Изчакайте 5-10 минути - колкото по-дълго стои, толкова по-ярки и наситени ще станат цветовете. Развийте памука, подсушете и полирайте.

Мраморни яйца

За да постигнете красив мраморен ефект, използвайте следния начин за боядисване на великденските яйца: обвийте всяко яйце в люспа от червен кромид лук, като използвате само най-горните люспи. Завържете стегнато в парче дамски чорапогащник. Подготвените яйца варете 10 мин., извадете от водата. Махнете чорапогащника, след като изстинат. Потопете яйцата в разтворена боя за яйца за около 5 мин.