Всички, които са фокусирани в кариерата, печеленето на пари и особено тези, които се занимават с умствен труд, са под психоемоционално натоварване. Когато изтощението, раздразнителността, тревожността, отслабване на паметта и концентрацията се задържат повече от половин година, може да се мисли за хронична умора.

Тогава никакви стимули вече не помагат: кафета, цигари, калорична храна, алкохол, защото  максимата "Повече е по-добре” не работи. Всички тези маниери само отнемат от здравето.

Идеи за енергизиране: Да извадите велосипедите и да се разходите в парка или извън града. Да си направете домашно парти с приятелите. Приложете уникалната си дарба да направлявате своя живот с майсторско умение.

За добър сън без кошмари психолозите съветват да помислите какво очаквате от идния ден - среща с приятни хора, подготовка за парти, наспиване и приготвяне на вкусна домашна закуска с палачинки. На сутринта си спомнете за намеренията от вечерта.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Пригответе си "храна за мозъка” от бадемови ядки с мед, лимони и листа индрише. Съдържащите се биологичноактивни вещества в лъжичка от този вкусен и полезен десерт подхранват мозъка, премахнат напрежението, главоболието и засилват сърцето.

Витамините от групата В стабилизират нервната система, а те се съдържат в ядките. Кедровите ядки, наричани "зрънца на любовта” стимулира мускулната сила и основните функции на половите жлези. Кашу ядките съдържат аминокиселини, които повишават нивото на серотонин и облекчават последиците от стреса.

Обновете тялото си чрез правилен баланс на работа и почивка, за да се радвате на плодовете от вашия труд.

Поддържайте мислите и емоциите си напълно спокойни и възвишени.

Повече по темата може да чуете от аудиозаписа "Край на хроничната умора”, публикуван в начало на поста. Това е запис на разговора ни с радиожурналиста Светослав Николов, излъчен в ефира на bTVRadio в предаването "За София” на 17 април 2014 г.