Салвадор Дали е един от най-известните художници на 20 век, като творческият талант на легендарния сюрреалист се простира далеч отвъд платната на шедьоврите му в музеите и галериите.

По време на кариерата си той проектира ексцентричен гид за вино, еротична готварска книга илюстрации за "Алиса в Страната на чудесата" и на зодиакалните знаци, анимационен филм с Уолт Дисни и какво или още него. 

Така в началото на 70-те години на миналия век Салвадор Дали започва да работи върху илюстрациите на собствено тесте карти Таро, предназначени за филма "Живей, а другите да умрат" - осмата лента от поредицата за Джеймс Бонд и първият с Роджър Мур в ролята на агент 007. 

Въпреки факта, че картите не влизат във филма - поради високия хонорар на Дали, художникът продължава да работи върху дизайна им цели 10 години. Картите Таро с илюстрации на Дали излизат в ограничен тираж за първи път през 1984 г. и бързо са разпродадени.

Въпреки това издателство Taschen наскоро отново пусна на пазара пълния набор от 78 карти Таро, допълнен с книга на германския автор Йоханес Фийбиг за живота на Дали и създаването на неговата серия, както и изчерпателни инструкции за използването на картите.

"Вдъхновен от съпругата си Гала, която подхранваше интереса му към мистицизма, Дали с нетърпение се зае с работа и продължи проекта по свое желание, когато договорната сделка пропадне", разкриват историята около създаването на картите от Taschen.

Резултатът е изключителна серия от Таро карти, в които Салвадор Дали е представил себе си като магьосник, а съпругата си Гала - като императрица.

Искате ли да видите в своето сюрреалистично бъдеще? Давайте - ще ви струва само 60 долара в сайта на Taschen. С картите Таро на Дали.