Астрономите направиха първата снимка на черна дупка, която се намира в далечна галактика. Тя заема 40 млрд. километра - 3 млн. пъти повече от Земята - и е описвана от учените като "чудовище".

Черната дупка се намира на 500 млн. трилиона километра и е била заснета от мрежа от осем телескопа в проекта "Event Horizon Telescope", разположени по целия свят.

Проф. Хейно Фалке от университета Радбауд в Холандия, идеолог на експеримента, коментира пред Би Би Си, че черната дупка е открита в галактика M87.

"Това, което виждаме, е по-голямо от размера на цялата ни Слънчева система", казва Фалке.

"Черната дупка има маса 6,5 млрд. пъти по-голяма от тази на Слънцето. И това е една от най-тежките черни дупки, които мислим, че съществуват. Това е абсолютно чудовище, шампион в тежка категория на черни дупки във Вселената", допълва професорът.

Снимката показва ярък "пръстен от огън", както го описва проф. Фалке, обграждащ черната дупка с перфектна кръгла форма. Светлият ореол е причинен от нагорещения газ, попадащ в нея. Светлината е по-ярка от всичките милиарди други звезди в галактиката, затова може да се види на такова далечно разстояние от Земята.

Ръбът на черния кръг в центъра на снимката е точката, в която газът влиза в черната дупка - космически обект с толкова голямо гравитационно привличане, че дори светлината не може да я напусне.