Тази нощ (20 юни) ще станем свидетели на едно особено и рядко астрономично явление - пълнолуние и слънцестоене заедно. Последният път, когато това се е случило, е било 22 юни 1967 година. Лятното слънцестоене е подвижно и не винаги съвпада с пълната Луна. В нощта на 20 срещу 21 юни Луната ще достигне пълната си фаза и ще бъде абсолютно кръгла. С настъпването на утрото на 21 юни Слънцето ще достигне най-високата си точка в Северното полукълбо, като с това ще даде старта на лятото. В Южното полукълбо пък ще започне зимата.

Най-дългият ден в годината

Денята на лятното слънцестоене е и най-дългият в годината. Това го прави натоварен и с много силна символика. Енергията на Слънцето е най-силна и изобилна именно в него. Тя може да е пречистваща, но може да действа и унищожително. Денят е подходящ, за да направите своите големи планове. Времето е идеално за промени, които дълго са чакали подходящия момент, за да се случат. Решете се днес! Така ще имате помощта и от двете небесни тела – слънцето и луната.

Магията на Слънцето

В този ден се извършват ритуали в чест на Майката Земя и бога Слънце. На открито се освещават основни храни от поминъка на българина – хляб, жито, вино и мед.

Смята се, че в този ден се сменят силите в природата. Човекът, като част от Вселената с всички тези природни явления, трябва да ги познава, за да бъде в хармония с тях. В деня, в който идва астрономическото лято, настройте съзнанието си лятно – облечете рокля на цветя, вържете косата си на опашка, сложете си лак в розово, извадете малката си жълта чанта. Със сигурност промяната във външния ви вид и новата ви лятна визия ще събудят у вас позабравена енергия и добро настроение. Наберете си полски цветя и ги поставете на видно място около вас.