.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Въздухът в метрото може да бъде 10 пъти по-мръсен, отколкото над земята

Евгений Милов | преди 2 години
метро
Снимка: iStock
Мотрисата изтласква напред въздуха в тунела като бутало

Въздухът в метрото е в пъти по-мръсен от този над земята, сочат резултатите от ново изследване – 10 пъти по-замърсен в Торонто и 3 пъти в Монреал.

Канадските учени от Университета на Торонто са измервали наличието на фини частици във въздуха под 25 микрограма, които могат лесно да бъдат вдишани през белите дробове и да нанесат различни поражения върху човешкото здраве.

Как фините частици от замърсяването на въздуха поразяват организмаНаночастиците навлизат в кръвта и увреждат сърцето, причинявайки инфаркт

Замърсяването на въздуха в метрото на Торонто е достигало до 100 микрограма на куб.м., което е десет пъти над обичайното от 10 микрограма на куб.м. над земната повърхност.

метро
Снимка: iStock

"Когато стоите на платформата, можете да усетите неприятната вълна, която идващият влак носи. Причината е, че изтласква напред въздуха в тунела като бутало. Метрото се намира под земята, така че замърсяващите частици няма къде да отидат и влакът ги внася на метростанцията, когато навлезе", коментира ръководителят на проучването проф. Грег Еванс.

метро
Снимка: iStock

Идентични резултати за замърсеността на въздуха в метрото показват и направените подобни изследвания в испанския Барселона и южнокорейския Сеул.

 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Environmental Science and Technology".

Витамини от В групата срещу мръсен въздухВисоки дози от добавките могат да коригират негативните последици от замърсяването на въздуха
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?