.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кофеинът гори калориите и води до отслабване

Евгений Милов | преди 1 година
Кафе
Снимка: iStock
Пийте кафе - потиска апетита и стимулира активността

Кофеинът помага за изгаряне на калориите в човешкия организъм, така че популярните напитки като кафе и черен/зелен чай могат да се окаже ценно средство в борбата със затлъстяването - един от най-големите бичове на съвременния свят.

Кофеинът увеличава освобождаването на хормона окситоцин в главния мозък, като по точи начин регулира апетита и метаболизма, улеснявайки изгарянето на излишните килограми.

Резултатите от изследването на китайски учени от "Huazhong University of Science and Technology" с лабораторни мишки сочи, че кофеинът потиска апетита и стимулира активността, като ги кара да тичат повече. 

Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса, като аденозинът регулира съня и енергийния баланс при хората.

Кафе
Снимка: iStock

При изследванията това е довело до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването. Специалистите обаче са експериментирали с екстремно високи дози от 60 мг/кг.

Това се равнява на 30-40 чаши кафе при хората, тъй като препоръчителната дневна доза е от порядъка на 200 мг.

Въпреки това откритието може да бъде база за създаване на медикамент с кофеин за отслабване, който да увеличава дневния енергиен разход.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?