Епигенетиката изучава влиянието на средата върху гените. До преди няколко десетилетия се е смятало, че генетичната информация, предадена по наследство от нашите родители е статична. Дори в езика ни има изрази като: ‘’аз съм с добри гени’’ или ‘’имам лош ген’’.  Учените вече знаят, че еволюцията ни е много по-сложна и едни или други гени могат да се ‘’включват’’ и ‘’изключват’’ , ‘’забавят’’ или ‘’забързат’’ в зависимост от стила ни на живот, емоциите и средата. Това може да се отрази на здравословното ни състояние –ум, тяло, чувства.

Много от храните, които различни култури по света ценят заради лечебните качества, повлияват здравето ни именно на този принцип: чесънът, червеното вино, зехтинът, лайката. От значение за епигенетиката е и физическата активност, хармонията в семейството, удоволетвореността на работното място.

За разлика от генетичните промени, които отнемат поколения, промените, дължащи се на епигенетиката могат да се видят в рамките на няколко години.

Хората, които се вълнуват от здравословно хранене често говорят за средата ни като за ‘’токсична’’ и ‘’вредна’’. Епигенетиката ни дава надежда, че не сме безпомощни. В един интересен експеримент с бременни мишки, изложени на бисфенол А (токсична съставка в някои пластмасови и метални изделия), има точно такова доказателство. Две групи бременни мишки са изложени на влиянието на този химикал, но учените ги поставят на две различни диети.  Едната група мишки се храни с обикновена храна, докато на другата се дават добавки: витамин B12, фолиева киселина, холин и бетаин от червено цвекло. Мишките, които взимат добавки, раждат мишлета с кафяв цвят на козината, с по-ниско тегло и по-нисък риск от диабет и рак, в сравнение с поколението на другата група мишки, която ражда жълти мишлета с повишен риск да заболяват. По думите на ръководителя на експеримента, ‘’Храненето не е шега работа! Ние сме изражение на диетите на своите родители, баби и дядовци! ’’

Епигенетиката носи добри новини за всеки, който иска да забави процесите на стареене, да направи най-добрия избор по време на бременност, и за всеки, който има нужда от вдъхновение и мотивация да се храни здравословно, да спортува и да развива хармонични отношения с околните.

Със съдействието на www.artofrealfood.com