.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо мястото на дамската чанта е на земята – уроци по етикет от кралица Елизабет II и Ана Уинтур

LadyZone.bg | преди 1 година
чанта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Къде е мястото на дамската чанта? Естествено, че на рамото или в сгъвката на ръката, ще кажат повечето от вас. Има обаче различни ситуации, в които е добре да знаем къде и как се поставя този най-известен и характерен дамски аксесоар.

При ходене е добре чантата да е на лявото рамо или в сгъвката на лявата ръка. Тук етикетът не играе роля, а по-скоро удобството. Ако срещнете някого, ще ви бъде по-лесно да се здрависате с него, защото дясната ви ръка ще бъде свободна.

жени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Къде трябва да стои дамската чанта, когато сте в ресторант
В по-изисканите ресторанти ще ви предложат отделен стол, на който да сложите аксесоара. В останалите ситуации обаче жените трябва да преценят сами къде да го сложат. Правилото гласи, че колкото и да е малка чантата, тя никога не трябва да бъде поставяна на масата, защото е проява на лош вкус. Ако е тип клъч или малка вечерна чанта, можете да я сложите на стола – между себе си и облегалката. Ако чантата е по-обемна и няма как да се побере там, то задължително тя трябва да стои на земята под стола ви - нещо, което изисканите дами и кралските особи знаят добре.

кралица елизабет
Снимка: Getty Images/Guliver PhotosТрябва да се отбележи, че поверието, че чанта на земята води до безпаричие, е типично българско. И ако не вярвате, то последните съвети по етикет, които получихме, са от главния редактор на модната библия Vogue Ана Уинтур и кралица Елизабет II. Двете стояха на първия ред по време на модно ревю, част от Седмицата на модата в Лондон. И мястото на дамските им чанти, разбира се, беше на земята под стола.
Ако сте в заведение за бързо кафе или обяд с бизнес партньори, и сте седнали на сепаре, което няма „място под стола“, то може да разположите аксесоара до себе си, като изискването е да не заема място, колкото за един човек, а да е дискретно долепена до вас.

кралица елизабет
Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Защо не е добре да окачвате чантата си на стола?
Първото нещо, за което всеки би се досетил е, че така се губят от поглед важни неща, които обикновено се съхраняват в дамската чанта – пари, документи, кредитни карти. След това идва удобството – представете си ситуация, в която сте в ресторант и трябва да отидете до тоалетната, а на всички столове около вас има окачени дамски чанти. За да стигнете до едното място, ще трябва да преодолеете всички тях, да съборите няколко или дори да подритнете 1-2. Единственият път, в който не е никак лоша идея да поставите аксесоара си на облегалката на стола, е, ако той е близо до стената. Така чантата няма да пречи на никого.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?