Днес се навършват пет години от смъртта на големия комедиен актьор Робин Уилямс, който сам реши да сложи край на живота си. И макар най-важното, което трябва да помним за него, е кариерата му и незабравимите му филми, не трябва да пренебрегваме и ефекта, който имаше смъртта му.

Нека си припомним самоубийствата на Робин Уилямс и още пет световни знаменитости, печално белязали света на шоубизнеса, литературата и музиката.

Робин Уилямс

Снимка: Getty Images



Дата на смъртта: 11.08.2014 (на 63 години)

С какво ще запомним Робин Уилямс: Американският актьор е известен с чувството си за хумор и незабравимите си роли в комедийни и сериозни филми. Уилямс е звезда в една от най-култовите комедии на всички времена “Мисис Даутфайър” и участва също във филми като “Добро утро, Виетнам”, “Обществото на мъртвите поети” и “Пач Адамс”.

Как се самоубива: Робин Уилямс е открит на 11 август 2014 г. обесен в гардероб в дома си. За целта актьорът е използвал колана си.

Защо самоубийството му е толкова шокиращо: Актьорът е известен на света най-вече с комедийните си роли. Неговите изпълнения носеха радост и усмивки на целия свят, затова никой не очакваше подобно нещо. Едва след смъртта му стана ясно, че Уилямс е страдал от депресия, както и че съвсем наскоро е бил диагностициран с болестта на Паркинсон.

Близките му обаче споделят, че дори те, макар да са знаели за проблемите на актьора, не са очаквали да посегне на живота си, тъй като никога не е споделял подобни мисли с тях.

Смъртта на Робин Уилямс е широко отразена в медиите. В месеците след това, смъртността в следствие на самоубийство в САЩ се е увеличила с 10%.

Мерилин Монро

Снимка: Getty Images

Дата на смъртта: 05.08.1962 (на 36 години)

С какво ще запомним Мерилин Монро: Норма Джийн Мортънсън, която целият свят запомни с името Мерилин Монро, започна кариерата си като модел, а по-късно завладя света с филмовите си роли. Тя е най-големият секссимвол на своето време и една от големите икони в киното. Най-известните филми с нейно участие са “Някои го предпочитат горещо”, “Как да се омъжиш за милионер” и “Джентълмените предпочитат блондинки”.

Как се самоубива: На четвърти срещу пети август 1962 г. актрисата изпива голямо количество успокоителни хапчета и е намерена от икономката си на следващата сутрин.

Защо самоубийството ѝ е шокиращо: През живота си Мерилин Монро се превръща в идеала за женска красота на милиони мъже и жени. Тя е една от най-високоплатените актриси в света и почти всяка жена иска да ѝ подражава по някакъв начин.

Това, която остава скрито от обществото е натискът, на който актрисата е подложена, за да поддържа образа на глуповата блондинка, която филмите са ѝ изградили. На снимачната площадка Мерилин търпи унизително отношение и няма почти никаква свобода, а в ежедневието си е следена навсякъде от папараци.

След смъртта ѝ смъртните случаи в следствие на самоубийство в САЩ се увеличават с 12%.

Кърт Кобейн

Снимка: Wikipedia

Дата на смъртта: 05.04.1994 (на 27)

С какво ще запомним Кърт Кобейн: Той е вокалистът на гръндж групата “Нирвана”. През 90-те години става едно от най-големите имена в музиката. До днес е считан за един от най-великите музиканти на всички времена.

Как се самоубива: Кърт Кобейн се е прострелял с пушка в главата и е намерен два дни по-късно в лятната градина на дома му. Пушката, с която се е самоубил, все още е лежала на гърдите му.

Защо самоубийството му е шокиращо: Кърт Кобейн е една от знаменитостите в т.нар. “Клуб 27” - звезди, които умират на 27-годишна възраст. Заради скромността си и нежеланието си да бъде известен, Кобейн е считан от мнозина за модел за подражание. Именно по тази причина медиите отразяват самоубийството много внимателно, а снимките на трупа се пазят в тайна. Властите се опасяват, че заради популярността на певеца сред младежите, може да последва вълна от самоубийства.

Прочетете още >>>

 

 

Силвия Плат

Снимка: Wikipedia

Дата на смъртта: 11.02.1963 (на 30 години)

С какво ще запомним Силвия Плат: Тя е американска писателка и поетеса, най-известна с романа си “Стъкленият похлупак”. Силвия Плат е изключително талантлива, но за съжаление най-голям ефект за световната ѝ популярност има самоубийството ѝ.

Как се самоубива: Едно от най-известните самоубийства в историята е това на Силвия Плат. След като слага децата си да спят, тя се затваря в кухнята, запушва всички отвори, за да не навреди на децата си, след това слага главата си във фурната и пуска газта. На сутринта е намерена от икономката.

Защо самоубийството ѝ е шокиращо: Във всички произведения на Силвия Плат са отразени собствените ѝ психически проблеми, депресията, която я мъчи и желанието ѝ да умре. Писателката се самоубива само месец след публикуването на романа “Стъкленият похлупак” и по тази причина мнозина го приемат като предсмъртното писмо на Силвия Плат.

След смъртта ѝ започват да се правят изследвания, които доказват, че жените поетеси са по-склонни да изпадат в депресия и да посягат на живота си. Това явление е кръстено “Ефектът на Силвия Плат”.

Ърнест Хемингуей

Снимка: Getty Images

Дата на смъртта: 02.06.1961 (на 61 години)

С какво ще запомним Ърнест Хемингуей: Хемингуей е един от най-значимите американски писатели, журналист и автор на романи и кратки разкази. Носител е на Нобелова награда за литература през 1954 г. и награда Пулицър през 1953 г. за повестта си „Старецът и морето“.

Как се самоубива: Без каквото и да е предупреждение, сутринта на 2 юни 1961 година, Хемингуей станал от леглото, което делял със съпругата си, слязъл на долния етаж, взел пушката си и се застрелял в главата. Дълго време съпругата му твърдяла, че смъртта му е инцидент и че оръжието е гръмнало, докато писателят го е чистел, но разследването доказало, че изстрелът е бил умишлен.

Защо самоубийството му е шокиращо: По-времето, когато Хемингуей отнема живота си, той е един от най-успешните, богати и влиятелни писатели на света. Хемингуей никога не проявявал признаци на депресия и винаги е бил пример за човек, който умее да се радва на живота. Самоубийството просто не се връзва с образа му на бохем.

Вирджиния Улф

Снимка: Getty Images

Дата на смъртта: 22.03.1941 (на 59 години)

С какво ще запомним Вирджиния Улф: Вирджиния Улф е най-влиятелната жена писателка във Великобритания през XX век. Авторката на „Мисис Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“ е изтъкната феминистка и автор на романи, разкази и есета.

Как се самоубива: На 28 март 1941 г. Вирджиния Улф пише писмо до сестра си, в което съобщава, че отива да се самоубие. След това пълни джобовете си с камъни и влиза в река Оуз. В продължение на близо 3 седмици близките ѝ не са сигурни дали е изпълнила това, което е написала и се надяват, че жената ще се появи отново, след като периодът на депресия мине. На 18 април обаче реката изхвърля трупа на жената и тя официално е обявена за мъртва.

Защо самоубийството ѝ е шокиращо: Заради огромното влияние на литературата на Вирджиния Улф, когато се съобщава за изчезването ѝ, хиляди хора по целия свят следят случващото се и се надяват, че писателката ще се върне жива. Разочарованието, когато в крайна сметка се оказва, че тя е мъртва, е огромно. Също като Силвия Плат, Вирджиния Улф представлява интерес за всички, които се занимават с психологическите проблеми, депресията и склонността към самоубийство.