Световноизвестната кино режисьорка Аниес Варда е починала на 90-годишна възраст. Една от видните представителки на Новата вълна във френското кино е починала в нощта на четвъртък срещу петък в дома си.

Причина за кончината на Аниес Варда са здравословни усложнения, настъпили вследствие на раково заболяване. Скръбната новина съобщиха за Агенция Франс Прес членове на нейното семейство.

Снимка: Getty Images

Аниес Варда е едно от емблематичните лица на Новата вълна във френското кино, авторка на култови филми като "Клео от пет до седем" (1962), номиниран за "Златна палма" на Фестивала в Кан, "Le Bonheur" (1965), получил специалната награда на журито на кинофестивала Берлинале и "Скитницата" (1985), получил наградата "Златен лъв" на Фестивала във Венеция.

Снимка: Getty Images

Аниес Варда е първата жена режисьор, удостоена с почетна награда "Оскар" през 2017 г. Варда е и най-възрастният претендент за наградите, след като миналата година беше номинирана за златната статуетка.

Снимка: Getty Images

Аниес Варда е родена е на 30 май 1928 г. в Иксел, Белгия, в семейството на французойка и гръцки емигрант от Мала Азия. Първоначално работи като фотографка, а от средата на 50-те години става кинорежисьорка. 

Почивай в мир, Аниес Варда!

Снимка: Getty Images