Сиренето е част от кулинарната фантазия. С негово участие може да се приготви почти всичко – от вълшебни салати и ордьоври до великолепни основни блюда, закуски и десерти. И въпреки точно посочените видове сирене в рецептите по-долу, не се колебайте да експериментирате. Дали ще бъде бяло или синьо, всяко сирене носи свой собствен натюрел и обаяние. Разнообразявайки едно и също ястие с друг вид сирене, гарантира неговия нов и неповторим вкус.
Препечена чабата с фонтина и шунка
Отцедете 300 г печени белени червени чушки и ги нарежете. Смесете с пакет 1 пакет салатени листа и добавете 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 счукана скилидка чесън и малка връзка магданоз. Посолете на вкус и разбъркайте леко. Нарежете 250 г сирене фонтина и го подредете върху дебели филии препечена чабата. Сервирайте веднага с 200 г шунка и салата с пикантен дресинг.
Макарони с пармезан и тиквички
Сварете 400 г макарони според указанията на опаковката, след което отцедете. Междувременно в голям тиган загрейте 2 с.л. зехтин, 1 ситно нарязана глава червен лук и запържете за около 3 минути. Добавете 4 настъргани на едро тиквички и 2 счукани скилидки чесън. Задушете на умерен огън за 2 минути и добавете макароните. Разбъркайте внимателно, сипете 150 г квасена сметана и посолете на вкус. Сервирайте порциите, поръсени с 50 г пармезан или друго твърдо сирене. Украсете с нарязани домати и сос за спагети.