Яйцата са изключително богати на протеини и полезни мазнини, но въпреки това осигуряват максимални ползи само когато ги консумираме в правилното количество. Диетолозите казват, че трябва да ядете от 7 до 14 яйца на седмица – под всякаква форма.

Защо яйцата са толкова полезни?

Протеини

Снимка: iStock

Те ви дават усещане за ситост. Яйцата имат много протеини – 8 грама на яйце. Протеинът ни помага да се чувстваме сити възможно най-дълго – което означава, че можете да изчакате до следващото хапване без малки закуски. Ситостта също влияе върху апетита ни за сладко. Когато тялото почувства, че не е сито, то автоматично посяга към бързите въглехидрати – защото те спомагат за моментално придобиване на усещане за ситост. Яйцата потискат хормона грелин, който е отговорен за чувството на глад.

Здравословни мазнини

Яйцата съдържат – 4,7 грама, желязо – 0,8 мг, цинк – 0,6 мг, селен – 15,4 мг, фолат – 23,5 мг, витамин А – 80 мкг, витамин D – 50 IU. И така, при консумация на 2 бр. яйца на ден, няма да е необходимо да приемате много витамини.

Яйцата забавят стареенето. Друга гореща тема в индустрията за красота е забавянето на стареенето. Полезните елементи в тях защитават мускулната маса и поддържат чистата телесна маса. Чистата маса е вашето тегло минус телесните мазнини. Забелязва се, когато гледаме хора с еднакво тегло, но различни форми. Единият ще има висока чиста маса (и по-здраво тяло), докато другият ще има ниска чиста маса и ще показва наднормено тегло. Това се отразява на стареенето, както външно – защото хората с наднормено тегло изглеждат по-възрастни, така и вътрешно – защото наднорменото тегло пречи на производството на полезните хормони.

Яйцата намаляват нивата на стрес. Всичко заради холина в състава – това вещество прави нашата нервна система по-устойчива на стрес. Яйцата предпазват мозъка от загуба на памет и деменция.

Яйцата са добри при бременност. Всичко заради същия холин - той помага на мозъка на детето да се развива правилно. Освен това те съдържат фолат – той е необходим на бебето за силен имунитет и добро кръвообращение.

Ако не обичате яйца?

Снимка: iStock

Има алтернатива на яйцата – елдата. Съдържа 12,6 грама протеин на 100 грама, така че също ви позволява да се чувствате сити за дълго време. Друг вариант е да направите яйцата по-вкусни като ги допълните с нещо, което наистина обичате, например омлет със сирене и зеленчуци – така почти няма да се усети вкусът на яйцата.