Лятото е сезона на плодовете. Затова семейството на Шазлин Бабикян залага на десерти със свежи плодове. „Децата приготвят чудесно сорбе от пасирани плодове, като ягоди и малини в равно количество с малко мед“, сподели сладкарката Шазлин специално за Лейдизон.

Снимка: iStock

  • Това лято аптеката идва при теб
  • 5 (научно доказани) причини защо морето е полезно за здравето
  • С кои храни да горим по-бързо мазнини през лятото?
  • Цвети Пиронкова в топ форма по бански! Избра Българското Черноморие за лятната си почивка
  • 10 причини Витоша да е топ дестинация за лятото (СНИМКИ)
  • Защо джапанките са вредни за краката ви?
  • Как да предпазим телефона си от прегряване в жегите
  • Овен, Лъв и още 2 зодии се влюбват изключително лесно
  • Как да спим по-добре през горещите летни нощи
  • Лято на екс: Микаела от "Ергенът" за мъжа, който се е качвал през прозореца, за да я види

Използва се обикновен пасатор, с който всичко се хомогенизира. В удобен широк съд се оставя във фризера за около половин час, след това отново се пасира и се оставя да замръзне във формички за сладолед.

Шазлин има свое сладкарско ателие и като отличен професионалист сподели своите трикове при избора на шоколад за вкъщи.

„Съдържанието на шоколада трябва да е максимално просто – какаова маса, какаово масло, какао на прах, сухо мляко, ако е млечен, соев или слънчогледов лецитин, захар и евентуално натурална ванилова есенция“, съветва тя. В шоколада винаги може да се добавят ядки, подправки или сушени плодове.

Как се прави бял шоколад САМО с 3 съставки?

Снимка: iStock

  • Какаово или кокосово масло
  • Пудра захар или друг подсладител
  • Сухо мляко

„Любима домашна рецепта на сина ми е шоколадов крем с лешници или италианския крем джандуя – дядото на нутелата“, сподели Шазлин. Ето как се приготвя по рецепта на Бабикян:

Снимка: Шазлин Бабикян

  • В чопър се блендират около 300 грама бланширани и леко запечени лешници. Нужно е да се постигне гладка консистенция. Металното ножче на чопъра се загрява и постепенно се отделя и мазнината от ядката.
  • Към тази затоплена смес се добавя какао с висока масленост, шоколад по избор и отново се блендира.
  • Получава се невероятно вкусна и ароматна гъста маса, която може да се хапва самостоятелно или да се добави към сладолед или друг десерт.

ВАЖНО: Лесно може да замените тази ядка с каквато предпочитате, важното е да е бланширана и леко запечена. Да ви е сладко!