Не са само жените преминават през менопауза. Андропаузата - обикновено наричана "мъжка менопауза" - се описва като "свързани със стареенето хормонални промени при мъжете", според клиниката Mayo в САЩ.

Здравната организация твърди, че "нивата на тестостерон намаляват средно с около 1% годишно след 40-годишна възраст."

С напредването на възрастта тези нива може да продължат да намаляват, като някои мъже съобщават до 50% намаление до 70-годишна възраст в сравнение с пиковите нива.

Снимка: iStock

Около 3 от 10 мъже над 70 и 80 години страдат от ниски нива на тестостерон, според Американската урологична асоциация.

Докато и мъжете, и жените претърпяват промени в нивата на тестостерон, промените са много по-незабележими при жените.

При мъжете тази хормонална промяна може да причини симптоми като намалено либидо, умора, промени в настроението, горещи вълни, еректилна дисфункция, безплодие и намалена мускулна маса.

Нивата на тестостерон могат да бъдат проверени чрез кръвен тест, но тестовете обикновено не се провеждат.

Въпреки че няма определено лекарство за андропаузата, тестостероновата заместителна терапия (TRT) и промените в начина на живот могат да помогнат на мъжете да възстановят хормоналния си баланс.

Тестостеронови инжекции с рецепта, локален гел или крем, перорални лекарства или лепенки за кожата могат да се използват за стабилно повишаване на нивата на хормоните и могат да помогнат за облекчаване на симптомите при мъжете, водейки до повишаване на сексуалното влечение и преодоляване на умората.

Експертите отбелязват, че някои промени в начина на живот могат да помогнат на мъже да повишат нивата на тестостерон с по-осезаемото напредване на възрастта. Балансираният начин на живот с упражнения, здравословна диета и добър сън поддържат здравословни нива на тестостерон.

Научно проучване, публикувано от Obesity Reviews, установява, че мъжете с наднормено тегло са по-склонни да страдат от нисък тестостерон и загубата на тегло може да увеличи тези нива.

Въпреки че андропаузата е естествено състояние на стареенето, експерти и пациенти се опитват да повишат осведомеността за това.

„Не можех да повярвам на това, което чух, мислех, че менопаузата е нещо, през което минават само жените, никога не съм знаел, че може да засегне мъжете също толкова много“, обяснява пред „Дейли мейл“ британският телевизионен водещ и инфлуенсър Израел Касол, който говори открито за медицинското състояние, откакто е диагностициран с „мъжка менопауза“ скоро след като е навършил 40 години.

„Една от най-големите бариери, които пречат на мъжете да говорят за мъжката менопауза, е страхът да не бъдат толкова мъжествени. Много мъже предпочитат да умрат, отколкото да признаят, че ерекцията им не е това, което е била или че са страдали от промени в настроението. Те искат да изглеждат неуязвими“, казва Джед Даймънд, психотерапевт и автор на „Мъжката менопауза“, пред „Поуст“ през 2022 г.