Рецептата за варен зелен боб е лесна и подходяща дори за начинаещи готвачи. Готовото ястие много удачно се комбинира с кисело мляко, затова ви препоръчваме да добавите няколко супени лъжици на всяка порция, когато сервирате. Това е и лесен начин да охладите манджата, за да поже да й се насладите по-бързо.


Зеленият боб има различни разновидности - плосък жълт, тънък зелен, дълъг аспержов боб и дори лилав. Който и сорт да изберете, може да приготвите тази яхния. Това, което може да се промени, е времето за варене, нужно, за да омекне фасула и да е вкусен за хапване. 


По желание към рецептата може да добавите и картофи. В такъв случай е излишно да сгъстявате соса с брашно, както сме обяснили по-надолу в рецептата. Най-подходящи за овкусяване са - магданоз, чубрица, девесил, джоджен и копър. 

Съставки

  • 500 г Зелен фасул
  • 1 глава Лук
  • 3 бр. Моркови
  • 1 бр. Домат
  • 5 скилидки Чесън
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 6 с.л. Олио
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 2 с.л. Брашно
  • 3 стръка Магданоз

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете шушулките на зеления боб от краищата и ги нарежете на парчета, големи колкото една хапка. 
  • 2. Нарежете лука и морковите на ситно. 
  • 3. Сипете олиото в тенджерка и го загрейте. Добавете зеленчуците и задушете, докато омекнат. Добавете и целите скилидки чесън. Гответе, докато лукът стане златист. 
  • 4. Прибавете нарязаният зелен боб и разбъркайте. Долейте с вода и оставете да покъкри за 15 минути. 
  • 5. Домата обелете от ципата и настържете на едро ренде. Овкусете с червен пипер, сол и черен пипер. Оставете да ври до готовност. 
  • 6. За да сгъстите соса, сипете малко от бульона в паничка и в него разтворете 2 с.л. брашно. разбийте го добре, за да не останат бучки. Добавете към врящия боб и оставете да се досготви 2-3 минути. 
  • 7. След като махнете от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз.