.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

25 храни без калории

| преди 24 седмици
Снимка: iStock
Някои храни имат толкова малко калории, че горим повече, за да ги усвоим

Теорията зад храните, които съдържат 0 калории или отрицателен брой калории. Чували ли сте за теорията, че има храни, които съдържат толкова малко калории, че необходимата енергия, за да се усвоят от организма е по-голяма от тяхното енергийно съдържание? Тоест приетите калории от тези храни ще имат изключително минимално влияние върху калорийния ви баланс, но в същото време могат да са полезни, доставяйки на организма витамини, минерали и чувство за ситост, което да ви помогне да се придържате към диетата или хранителен режим.

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Репички: 37 кал/100 гр. 

Най-важният плюс при консумацията им е фактът, че намаляват кръвното налягане. Ползата вероятно идва от естествено срещаните нитрати, които се превръщат в азотен оксид при усвояването им. Азотният оксид, от своя страна, помага да се отпуснат и разширят кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв и понижава кръвното налягане.

Зеле: 21 кал/100 гр.

Зелето е част от растителното семейство кръстоцветни. Кръстоцветните зеленчуци като зеле, къдраво зеле и броколи са известни с това, че изобилстват от полезни хранителни вещества. Ако се опитвате да подобрите диетата си, кръстоцветните зеленчуци трябва да бъдат в най-горната част на списъка с храни. Много проучвания показват, че увеличаване на потреблението на растителни храни като зеле, намалява риска от диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и др. То може също така да способства за подсилване на имунната система, за повишаване на енергията и редуцирането на теглото.

Целина: 8 кал/100 гр.

Целината е отличен източник на антиоксиданти и ензими в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолиева киселина и витамин В6. От векове се прилага в медицината като антихипертензивно средство (има ползи за сърдечно-съдовата система). В свойството си на антиоксидант, тя помага за подобряването на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и предотвратява от сърдечно-съдови заболявания. Целината съдържа и много диетични фибри. При честата консумация на целина, тя спомага за загубата на тегло. В допълнение целината действа като диуретик и намалява подуването на корема.

Чесън: 149 кал/100 гр.

Чесънът е известен със свойствата си на силен имуностимулант. Ако боледувате често, прибавянето на една-две скилидки чесън към храната ви, може да помогне да се преборите с настинката. Богат е на магнезий, витамин В6, витамин С и селен. Подобрява нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания. Също така, чесънът съдържа и много антиоксиданти, които предпазват клетките от стареене и увреждане.

Патладжан: 15 кал/100 гр.

Богат е на разнообразни витамини, минерали и диетични фибри. Спомага в понижаването на холестерола и контрола на теглото. Съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват тялото от вредни въздействия. Патладжанът съдържа вещества, които са от съществено значение за функционирането на мозъка. Помага за придвижването на излишното количество желязо от организма. Въпреки че желязото е основна хранителна съставка, необходима за транспортиране на кислород в кръвта, подсилва имунната система и синтезира колагена, прекаленото количество желязо може да е вредно.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите