.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Болки в рамото

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
Рамо
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Физиотерапия, стречинг и боуен техника срещу ограничената подвижност и болката

"Замръзнало" рамо се получава от травми, възпаление или след хирургическа намеса, изискваща обездвижване на рамото. Раменната става по предната и задната страна обикновено е леко подута и болезнена при всеки опит за протягане на ръката или извиване.

Сковаността ограничава всеки опит ръката да се повдигне напред, встрани и над главата.

При прогресиране на състоянието, движението в рамото се ограничава напълно. По-често сред жените се среща замръзнало рамо Ако не се вземат мерки, то може да продължи с месеци и години. Болката в рамото може да има

друга причина за блокиране на кръговите движения -

в резултат на Паркинсонова болест, след мозъчен инсулт или от ревматоиден артрит. Лечението при тези случаи е специфичната терапия на основното заболяване. Затова се налага да се направи консултация с лекар. Прави се рентгеново изследване на ставата. Извършват се лабораторни изследвания на кръвта за автоимунно или инфекциозно заболяване, за да се изясни дали това е периартрит, бурсит, плехит, ревматоиден артрит и т.н. 

Когато има мускулен спазъм, с разрастване на съединителна тъкан и калциеви отлагания, помагат топли процедури, но при възпалителен процес или лед травма се препоръчва обратното – криотерапия (тобрички с лед). С раздвижването трябва да се занимава специалист.

Физиотерапевтичните процедури - ултразвук, електрическа стимулация, магнитотерапия, лазертерапия помагат

да се възстанови движението на засегнатите мускули и сухожилия. Към основното лечение се включва серия от стречинг упражнения, които човек трябва да изпълнява и вкъщи. Специалистите по

акупунктурата, рефлексотерапия и боуен техника също имат специални процедури за замръзнало рамо,

чрез които постепенно се възстановява обема на движение в раменната става и се възвръща загубената мускулна сила. 

Разбира се, излишно е да се търпи болката и дискомфорта при замръзнало рамо, затова може да се приемат както аналгетици и противовъзпалителни, както и хомеопатични и билкови средства за облекчаване.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?