.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Любопитни факти за човешкото тяло

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
Молекули
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Нов поглед върху някои части от организма

Предлагам няколко любопитни факти, изнесени неотдавна във в-к "Гардиан” от Браян Клег.

Апендиксът

Обикновено на апедикса се гледа като на рудиментарен орган, загубил своите функции преди милиони години. Неговата инфекция е известна като апендицит, а лечението му е оперативно. Новото знание за апендикса е, че той е необходим за поддържането на полезните бактерии, необходими за процесите в червата. В апендикса те ”почиват”, размножават се и когато е необходимо, допълват нуждата от полезни микроорганизми в червата.

Суперголямата молекула

Най-голямата молекула в природата се намира в човешкото тяло и това е хромозома №1. Всяка нормална човешка клетка съдържа 23 чифта хромозоми в своето ядро. Хромозомата е една много дълга молекула ДНК. Хромозома 1 е най-голямата молекула, съдържаща около 10 млрд. атоми, натъпкани със закодираната информация.

Броят на атомите

Трудно е да се проумее колко малки са атомите, които изграждат тялото, докато не погледнем написаните нули, показващи техния брой. Тялото на възрастен човек е изградено от около 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 (7 октилиона) атоми.

Кърваво червеното

Когато се порежем, виждаме червена кръв и може би си го обясняваме с наличието на желязо.Червеният цвят се появява, защото желязото е свързано в кръг от атоми в хемоглобин, наречен порфирин и формата на тази структура дава цвета. Доколко червен е вашия хемоглобин, зависи от количеството кислород, свързан с него. При наличие на кислород се променя формата на порфирина, който дава на червените клетки повече светъл нюанс.

Нашественици в миглите

В зависимост от възрастта в миглите се развиват микроскопични кърлежчета. Те са безобидни, но могат да предизвикат алергична реакция. Размерът им е 1/3 от милиметъра. Те са непрозрачни и не могат да се видят с просто око. Ако се постави мигла под микроскоп, може да се открие кърлежче, тъй като те пребивават в основата на косъмчето на границата с кожата. Половината от хората ги имат, особено с напредване на възрастта.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?