.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Яжте плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба - удължават живота

Евгений Милов | преди 44 седмици
плодове и зеленчуци
Снимка: iStock
Изследване на "Харвард" установява, че подобренията в хранителния режим за 12 години намаляват риска от смърт за следващия 12-годишен период

Ако искате да се радвате на здраве и продължителен живот, по-добре хапвайте повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба, сочат резултатите са от изследване на учени от "Харвард" сред близо 74 000 души за 12-годишен период (1986-1998) и риска от преждевременна смърт през следващия 12-годишен период (1998-2010).

Това е първото изследване, което доказва, че здравословното хранене за поне 12 години значително намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести. "Подобреното качество на хранителния режим има продължителен позитивен ефект за здравето", заяви ръководителят на изследването проф. Франк Хю.

Подобренията в хранителния режим за 12 години намаляват риска от смърт за следващия 12-годишен период, като за това най-силно допринася консумацията на зърнени храни, плодове, зеленчуци и риба (или омега-3 мастни киселини). 

плодове и зеленчуци
Снимка: iStock

Подобряването на хранителния режим чрез замяна на порция червено месо или месни колбаси с ядки или зеленчуци, води до намаляване на риска от смърт между 8-17%

Влошаването на хранителния режим обаче води до увеличаване на риска от смърт между 6-12%

Продължителният здравословен хранителен режим намалява риска от смърт поради всякакви причини между 9-14%

Пълните резултати от изследването на Харвардския университет са публикувани в списание "New England Journal of Medicine"

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?