Защо мъжете изневеряват? Всезнаещата статистика казва, че около 90% от представителите на силния пол, които имат сериозна връзка, най-малко веднъж в живота си сменят половинката в леглото. В същото време 50% от жените вярват, че техните избраници за нищо на света не биха им изневерили. Съдейки по несъответствията в данните, май жените са склонни да гласуват или твърде голямо доверие на своите мачовци или умишлено да живеят в самозаблуда. Въпреки истината, че изневярата е вид предателство, безспорен факт е, че всяко действие в този свят си има своята причина.

Ако се окажем жертви на изневярата, ние, жените, като че ли най-много обичаме да обвиняваме за това естествената мъжка наклонност към полигамия. Но дали наистина мъжете търсят повече разнообразие и приключения в интимния си живот, ръководейки се само и единствено от зова на природата си, или склонността към изневяра си има своите психологически причини и обяснения? Нека да видим защо мъжете рискуват стабилната си връзка и така лесно се предават в ръцете на изневярата:

1. Необходимостта от промяна
Погледнете на семейния си живот през очите на мъжете: работа, семейни задължения, решаване на ежедневни проблеми, гледане на телевизия или компютър, семейни обеди и вечери, неделно пътуване до родителите, случайни срещи с приятели и почти никакви забавления. Според психолозите, за много жени този модел на живот, е достатъчно приемлив, за да се чувстват щастливи от него. Но не, защото ги задоволява еднообразието и рутината, а заради майчиния интинкт, който носят в себе си, както и заради вродената им привързаност към семейството и дома. За повечето мъже обаче този начин на живот прилича на живот в "клетка". "Клетка",  в която липсата на простор и свобода, ги тласка към търсенето на повече и нови емоции.

2. Прословутата женска ревност
Точно така. Една от най-честите причини за изневяра от страна на мъжа е прословутата женска ревност. Оказва се, че колкото повече ревнуваме мъжа до себе си, толкова повече го тласкаме към обятията на друга жена. Така че, мили дами, по-внимателно, спрете с критиките и подмятания от типа: "Престани да се заглеждаш по жените!", "Виждам те как ти шари погледът!", "Ееей, не можеш да откъснеш поглед от тази русата!" и т.н. Забележки от такъв характер не само че ще раздразнят мъжката ви половинка, но, дори и да не са истина, лесно биха се прeвърнали в такава много бързо.

3. Вродената потребност от самоутвърждаване
Силната половина на човечеството обожава да се доказва непрекъснато пред обществото и най-вече пред жените. За съжаление не всеки мъж прави това чрез кариера, талант или материално благополучие, а чрез трупане на... бройки. Такъв тип мъже си вярват, че колкото повече жени са вкарали в леглото си, толкова по-истински мъже са те. Според психолозите обаче, не е задължително такова поведение да говори за мъж със слаби ангели. Изследвания сочат, че мъжете стават склонни към изневяра/изневери, след тежка психическа или физическа травма, непредвидимо настъпила в живота им.

4. Физическото привличане
Необмислените изневери много често възникват вследствие на силно физическо привличане. Колежка или просто приятелка, чиято компания го подлудява до степен, че той лесно загубва контрол над мисли, страсти и емоции. Или казано иначе, когато хормоните забушуват, малко са мъжете, способни да ги овладеят навреме. 

5. Той се влияе от заобикалящата среда
За жалост, оказва се, че повечето мъже са податливи на влиянието на близкото обкръжение върху тях. Ако избраникът ви има приятел, който изневерява на жена си, вероятността да "залитне", е по-голяма. Психолозите обясняват този феномен с вроденото у всеки представител на силния пол мъжко съперничество. Т.е. идва момент, в който на подсъзнателно ниво мъжът си казва: "Не може той да има повече от мен жени, а аз да си кротувам единствено с моята. Мисля, че мога да бъда много по-добър от него!"

6. Физическото привличане е изчезнало
За съжаление с годините жената загубва онзи омагьосващ чар на младостта си, с който е успяла да заплени мъжа на живота си. Сега обаче тя губи власт над тялото и красотата си, а това, за жалост, лесно може да го тласне към обятията на друга, по-млада жена. Тъжно е, но факт. Експертите обясняват това поведение у мъжа като "вродена нужда за лов на неопитомени, диви и красиви екземпляри"

7. Липса на внимание
Ех, мъже. И те са хора. И те имат нужда от внимание. От женско при това. И ако вие сте позабравили и загърбили това изконно правило, време е да хванете юздата, докато конят все още не ви е изхвърлил и избягал надалеч от вас. Незавсимо колко сте заета на работното място или с децата си, отделете време и на партньора си. Със сигурност той има нужда от вашата женска ласка, от вашите нежни и мили думи. В противен случай той много лесно ще задоволи потребността си за внимание не само в общуването, но и в леглото.

8. Комплекс за малоценност
Липсата на внимание от ваша страна към партньора ви, лесно би могла да доведе и до развитие в него на една друга не по-малко сериозна причина за изневяра – комплекс за малоценност. Имайте предвид, че ако постоянно се карате, мрънкате или оплаквате от неудачите му и неуспехите в живота му, това би могло да развие у него до висока степен чувство за малоценност. Ако вашият партньор не е съвсем сигурен в собствените си способности или среща спънки по пътя към общото ви щастие, не насочвайте обвиненията си към него. Помогнете му, вдъхнете му кураж, бъдете му опора, опитайте се да го разберете и да му дадете своята подкрепа. 

9. За него изневярата е начин на живот
Има една категория хора, за които измамата, предателство, изневярата, не са нищо лошо. Те не са способни да се поставят на мястото на другия и да съпреживеят болката, която той е изпитал. За тях изневяра без знанието на партньора не е изневяра. Мъжете, които избират такъв модел на поведение – между красивата емоция и неутолимата страст към физическа насалада, умело балансират между два огъня. Затова добре е, ако ги надушите, да бягате надалеч от тях.

10. Любовта е изчезнала
Е, за жалост, не е малка вероятността, и най-силното чувство, като любовта, един ден да се изпари и изчезне завинаги. Той не е в прегръдките на друга, защото тя е нещо повече от вас, той е там, защото просто любовта му към вас е изчезнала. Най-вероятно, защото никога не ви е обичал, биха казали мечтателите, но каквото и да е, времето и мъдростта на живота казват едно: Когато губиш, не знаеш какво печелиш. Човекът е създаден непрестанно да търси, да вярва, да мечтае и обича. Краят винаги бележи началото на нещо ново.