Ако инконтиненцията беше държава, тя щеше да бъде третата най-голяма в света. 400 млн. жени живеят с инконтиненция, а техният брой продължават да нараства. 

Въпреки това инконтиненцията рядко се обсъжда открито. Това състояние има огромно въздействие върху качеството на живот на жените и техните семейства.

4 от 10 жени имат проблем с неволно изпускане по време на бременността и периода след нея. 50% по-висок е рискът при жените, които раждат естествено, да развият инконтиненция - най-често това е стрес инконтиненция.

Повече за „срамното“ състояние разказва проф. д-р Иван Костов, акушер-гинеколог с над 20-годишна клинична практика, който отговаря на някои от най-често задаваните въпроси за инконтиненцията.

Снимка: проф. д-р Иван Костов

Можете ли да обясните какво представлява стресовата уринарна инконтиненция и защо тя засяга основно жените?

Уринарната инконтиненция е състояние на неволно изпускане на урина. Това е често срещан проблем, засягащ милиони жени. Стрес инконтиненцията се среща по-често при жените поради анатомични особености на женската уретра.

Тя може да настъпи или да се влоши с напредване на възрастта, менопаузата, затлъстяването, травмиращите раждания и придружаващите заболявания. Стресовата уринарна инконтиненция възниква, когато рязко се покачи налягането в корема, мускулите и тъканите около уретрата не остават правилно затворени и това води до изтичане на урина. 

Какви са основните причини за развитието на стресовата уринарна инконтиненция? Има ли определени рискови фактори?

Стрес инконтиненцията възниква, когато мускулите на тазовото дъно, мускулите на уретрата, както и съединителната тъкан, поддържаща тазовите органи, отслабнат. Основните рискови фактори включват:

  • Раждане: Травмиращ момент за тялото на жената, който може да увреди нервите и мускулите на тазовото дъно.
  • Видът раждане: Жените, родили нормално, са по-склонни да развият уринарна инконтиненция, отколкото тези, родили чрез цезарово сечение.
  • Възраст: Промените, съпътстващи остаряването, като отслабване на тазовите мускули, могат да доведат до стрес инконтиненция.
  • Затлъстяване: Наднорменото тегло увеличава натиска върху коремните и тазовите органи.
  • Хронични заболявания: Като диабет и инфекции на пикочните пътища.

Снимка: Canva

Какви са възможностите за лечение на стресовата уринарна инконтиненция?

Има постижими решения за лечение на стрес инконтиненцията, като първата стъпка е да се потърси специалист в тази област, който ще направи обстоен преглед, за да предложи най-добрите варианти за справяне със заболяването. 

Лечението може да включва:

  • Консервативни методи: Упражнения на Кегел, биофийдбек, контрол на приетите течности и тренировка на мехура.
  • Лазерна терапия: Революционен нехирургичен метод за лечение на стрес инконтиненцията при жени.
  • Хирургични методи: Като субуретрален слинг или ретропубична колпосуспензия, които имат висока успеваемост при лечението на инконтиненцията.

Какво може да направи една жена, за да предотврати или облекчи симптомите на стресовата уринарна инконтиненция?

Снимка: Canva

Лечението на стрес инконтиненцията може да започне или се допълва с някои консервативни методи, които се прилагат самостоятелно или в комбинация.

Жените могат да започнат с упражнения за тазовото дъно, контрол на приема на течности, тренировка на пикочния мехур и промени към по-здравословен начин на живот.

Как влияе стресовата уринарна инконтиненция върху качеството на живот на засегнатите жени? 

Милиони жени страдат от стрес инконтиненция и често този проблем остава несподелен и нелекуван. Пациентите често не търсят медицинска помощ, поради срам, притеснение, липса на информация за възможностите за лечение и/или страх от оперативно лечение.

Повечето жени с този проблем споделят, че инконтиненцията се отразява на ежедневните им дейности, работата, социалния живот и половите контакти.

Лечението на стрес инконтиненцията ще помогне на дамите да се върнат към нормалните си ежедневни активности – да спортуват, да пътуват по-продължително без да се притесняват, да провеждат работните си ангажименти без неудобство.

Каква е вашата препоръка за жените, които се колебаят да потърсят медицинска помощ поради стигма или срам от състоянието си?

Най-важната стъпка е да потърсят медицинска помощ от специалисти в областта. Това ще им помогне да намерят правилния подход за разрешаване на проблема и да се върнат без притеснение към ежедневните си дейности.

През май СБАЛАГ „Майчин дом“ отново прекъсва мълчанието около инконтиненцията, предоставяйки безплатни консултации през целия месец. 

Всяка дама, която проявява симптоми на инконтиненция, включително и свличане на тазовите органи, ще получи безплатна консултация (след предварително записване) - всеки работен ден от 13:30 до 15:00 ч. на телефон 02 917 23 24. Прегледите ще се извършват от 8:30 до 9:30 ч.

С подкрепа от специалисти жените могат да се справят с инконтиненцията и да водят пълноценен и активен живот.