Банатът, освен с чудните си и разнообразни сортове, известни с широкото си приложение в кулинарията, се слави и с още едно призвание – да вдъхновява и радва любителите на стайни растения.

 

Кратка история на банана

Бананът се култивира от древни времена. Пренесен е в Европа от римските легионери. Затова е и кръстен в чест на Антоний Муса – лекар на Октавиан Август, първият римски император.

Бананът принадлежи към едноименното семейство, което наброява около 40 тропически вида. В дивата природа някои от тях израстват до размерите на дърво с гигантски листа и плодове и дават добра реколта. По-малките видове обаче стават особено популярни през Викторианската епоха, когато започнали да ги отглеждат в оранжерии. Резултатът бил повече от успешен. Муса отлично се адаптира и горещините не й се отразяват зле, стига влагата около корените на растението да е в достатъчно количество.

 

3 ценни съвета за запалените градинари през есента >>
 

Как да се ориентираме в избора си на декоративен банан за дома?

Най-разпространените сортове декоративни банани са 3. Те се отличават както по големината, така и по способността си да дават цветове и плодове.

Обикновено още на втората година сортът Musa paradisiaka ни дарява с плодове, които дори могат да бъдат по-вкусни от тези в магазина. Да не говорим за багрите на цветовете и дългите му изящни листа, които също са достатъчен повод да го направим постоянен гост сред зелената феерия у дома.

Ако изборът ви се спре на Musa entesa, трябва да знаете, че този сорт рядко образува цветове и плодове. За сметка на това достига до 2 м и е особено подходящ за просторни тераси и градини.

Ако обаче предпочитате по-малък сорт, най-подходящият е Musa coccinea. Той достига до не повече от 1 м.

 

 

Хибискусът – обаяние и финес от Далечния Изток >>

От какво се нуждае декоративният банан?

Ако искате да поканите в домашната си градина някоя от гореизброените гостенки от тропиците, е хубаво да й осигурите достатъчно пространство, светлина и голяма саксия. Листата й се нуждаят от воден прах 1-2 пъти в седмицата. Musa обича слънцето. Декоративният банан не се бои от преките му лъчи, стига обаче върху листата му да не са останали прекалено много капчици вода, които биха предизвикали изгаряния и петна.

 

Най-добре е, когато се пръска с пулверизатор, растението да не е разположено под директния досег на слънчевите лъчи. Ако това е така обаче, листата трябва хубаво да се изтръскват, за да се избегне увреждането им или поне веднъж в седмицата да се забърсват със суха памучна кърпичка. Растението обича въздух, така че е редно да го държите на добре проветриво място.

Да си отгледаме орхидея - лесно и приятно >>

 

Условия за виреене

Банановата красавица расте при нормална стайна температура, като най-ниската през зимния сезон не бива да пада под 15 градуса. Почвата се състои от богат субстрат на основата на чимовка. През лятото растението се полива обилно 2-3 пъти в седмицата, а през зимата – веднъж на 10 дни.

Уникални цветя с екзотични имена >>
 

 

Резитба и почва

Мusa не се нуждае от особена резитба. Достатъчно е увехналите листа от долната част на растението, както и старите стъбла, които са плододавали и са засъхнали, редовно да се отстраняват. Бананът се подхранва веднъж на две седмици с течни торове.

5 прости правила за отглеждане на палма >>