Коя е напитката, за която се сещате, когато си помислите за горещи дни, плаж или море? Националният ден на джина и тоника обаче не се отбелязва през лятото, а на 9 април.

Подобно на палачинките с шоколад, бекона и яйцата, спагетите със сос, фъстъченото масло и банана, суфлето и сладоледа – джина с тоник, също е като неписан закон. Това, което прави джина с тоник специален, е, че се приготвя изненадващо лесно, а вкусът му е приятен почти за всеки.

Кой пръв започва да пие коктейл джин с тоник?

Джинът с тоник е изобретен от офицерите на армиите на Президиума – въоръжените сили на Индийския субконтинент. По това време маларията е била чест проблем за европейците, живеещи в Индия и други тропически региони. През 1700 г. шотландският лекар Джордж Клигхорн изследва употребата на хинин за предотвратяване на малария. Хининът се консумирал заедно с тонизираща вода, но имал горчив вкус.

Офицерите от армиите на президентството в Индия започват да добавят към хинина смес от вода, захар, лайм и добрия стар джин, за да направят напитката по-лесна за пиене. Така се ражда известният коктейл джин с тоник.

Уинстън Чърчил е казал: "Джинът с тоник е спасил живота и съзнанието на повече англичани, отколкото всички лекари в империята." Това е забележителна похвала. Скоро се появява и известната тонизираща вода на Schweppes през 1783 г., която е насочена към нарастващия пазар на британците от чужбина, които трябвало да приемат ежедневна профилактична доза хинин. Schweppes и други търговски тоници процъфтяват в колониите, а в крайна сметка и във Великобритания. Така че изглежда, че трябва да благодарим на маларията и британската армия в Индия за тази сладка и вкусна отвара, наречена G&T.

Най-скъпият джин в света

Снимка: iStock

Един от най-скъпите джинове в света е Watenshi Gin на Cambridge Distillery в Обединеното кралство. Бутилка от 700 мл. струва около 2 000 паунда, според данни от 2022 г.

Ето защо е толкова скъп:

Джинът се произвежда с някои от най-редките растителни съставки в цял свят. Тези ботанически растения често са трудни за получаване и изискват продължително търсене и отглеждане, което допринася за високата цена.

Watenshi Gin се произвежда внимателно в малки партиди, като се използват традиционни методи за дестилация в съчетание с най-съвременни технологии. Всяка бутилка се пълни, запечатва и етикетира ръчно.

Процесът на дестилация на Watenshi Gin е изключително прецизен и отнема много време. Дестилаторите полагат големи усилия, за да извлекат най-чистите аромати от растителните съставки.