Въпреки лютият вкус, красотата на репичките изкушава и децата да ги схрускат. Зеленчукът - предвестник на пролетта, е изключително богат на витамините и минерали, затова не пропускайте да гарнирате всяка пролетна салата с репички. Специфичният им свежо парлив вкус се дължи на наличните фитонциди, които имат противовирусно и антибактериално действие.   

Репичките са отличен източник на витамин С, който помага за образуването на колаген и поддържането на здрави венци. Действа като мощен антиоксидант срещу канцерогенните свободни радикали в тъканите. При консумацията им се засилва имунната система и се засилва тонусът на тялото. Действа като мощен антиоксидант за отстраняването на канцерогенните свободни радикали от тъканите. 

Нужни са 10 репички със среден размер, за да осигурят нужното количество калий, фолиева киселина и фибри. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Ползите от консумацията на репички са много:

- Предпазват от развитие на ракови заболявания.

- Пречистват кръвта.

- Благоприятно повлияват функцията на щитовидната жлеза.

- Стимулират храносмилателните процеси.

- Премахват лошия дъх в устата. 

- Облекчават менструалните болки. 

- Притежават бактерициден ефект.

- Забавят процесите на стареене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images