Докато сме на вълна сладкиши с участието на плодове, след уханния кейк с ягодов сироп предлагам да си направим и един пудинг от грис със сладко от смокини и вишнев сироп.

Продукти:

Домашно сладко от смокини
1 л прясно мляко
200 г захар
120 г грис
6 яйца
1 пакетче ванилия
Вишнев сироп

Приготвяне:

Млякото се кипва. Слагат се 2/3 от захарта заедно с гриса и се бърка, докато се получи гъсто тесто. Сваля се от огъня и едва като позастине, с леко бъркане се прибавят един по един жълтъците. Отделно белтъците се разбиват на пяна и се съединяват с почти изстиналата смес. Прибавят се смокиновите плодчета. Останалата захар се изгаря на светъл карамел и с него се намазват стените на формата, в която ще поставим сладкиша. Пудингът печем на водна баня. Важно условие е по време на печенето пудингът и водата да не бъдат оставени да заврат. Това се постига, като няколко пъти се изстудяват с малки дози студена вода. Изстиналият пудинг се обръща върху чиния.

Поднася се с течния карамелов сос и се залива с вишнев сироп. Блаженството е вече пълно!